Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ЦЕЛИ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОЕКТА

Николай Папучиев

web | Феноменът Бай Ганьо...

"Феноменът Бай Ганьо в българската фолклорна и литературна култура от първата половина на ХХ век" е принос на екип от преподаватели и студенти от Факултета по славянски филологии към СУ да се включат в общонационалните чествания по случай 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Идеята, която дойде от проф. Милена Кирова, но разработена като изследователски проект, под ръководството на Николай Папучиев, през март 2013 година спечели финансиране от Фонд "Научни изследвания" на СУ "Св. Климент Охридски".

Изследването се осъществи от проф. Милена Кирова, доц. Николай Папучиев, гл. ас. д-р Кристина Йорданова, докторантката Илвие Конедарева и студентите Анелия Тотева, Божидара Димитрова, Димитринка Дамянова, Евдокия Петрова, Катерина Павлова, Мария Маринова, Николета Николова, Ния Стефанова, Цветелина Димитрова, Цветина Стаменова.

Основната цел на проекта е да разработи нов прочит на Алековия герой, изследвайки го като сюжетопораждащ тип в българската художествена литература и модерна фолклорна култура. Стремежът е чрез проучване на фигурата на Бай Ганьо да се изследват мотивациите на художествената употреба на образа. Как и доколко Бай Ганьо е творение на Алеко Константинов, съществуват ли и какви са евентуалните културно разпознаваеми "прототипи", черти от които са заимствани за изграждане на героя. От друга страна, сред значимите цели на проекта е да се изследват механизмите, по които художествената литература става генератор на образи и сюжети, които бързо се превръщат в част от популярната култура. Процесът на преминаване на фигури, характеристики, сюжети и мотиви от масовата в художествената култура (и обратно), както и филтрите, които моделират този процес, са сред водещите задачи, с чието разрешаване се зае екипът.

За изпълнението на поставените цели проучването се насочи към художествените произведения, в които присъства под някаква форма Алековият герой, направи се преглед на периодичните издания от разглеждания период, като акцентът се постави върху публикуваните текстови и визуални изразни средства, свързани с фигурата му.

В резултат на неколкомесечна работа бяха издирени около 20 книги, които съдържат в заглавието си името "Бай Ганьо" - авторски и сборни, няколко преводни издания, адаптации за детска и юношеска аудитория. Прегледаха се голяма част от книгите, включени в започналата да излиза в началото на 40-те години на ХХ век хумористична библиотека "Бай Ганьо", направи се опис на карикатурите в множество периодични издания. В хода на работата се обърна специално внимание на критическите материали, отпечатани в първата половина на ХХ век, излизали като самостоятелни издания или в периодиката.

Изнамирането на материалите мотивира екипа да увеличи заложените в първоначалния проект задачи, като разшири работата си със създаване на дигитален архив. В изпълнение на тази идея на компактдиск са записани и архивирани следните книги: Георги Хаджибонев. Братът на бай Ганя Балкански. Хумористични разкази за един съвременен "интелигентен българин" (1897); Бай Пижо. Бай Ганьо. Хуморески (1905); Приказки от бай Ганя Балкански. Полезна приказка за млади и стари. Издава С. Минчев (1912); Писма на бай Ганя Балкански до Руню Духалото из с. Широк гръцмул. Г. Оряховица: С. Минчев (1912); Най-нова песнопойка "Железния герой бай Ганю". С най-нови песни от сегашната велика, освободителна война и разни нар., любовни, войнишки и др. песни. Пловдив: Съгласие (1916); Сава Злъчкин. Дъщерята на Бай Ганьо и нейните кандидати (1921); Нови разкази. Бай Ганю Балкански. Разни много смешни разкази и приказки. Пловдив: Сполука; Прокопи Божилов. Бай Ганю в родината си (1928); Стоян Попов. Бай Ганьо. Едноактна комедия (по Алеко) (1932); Крачун и Малчо. - Бай Ганьо Балкански. - Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Разни много смешни приказки. Пловдив (1935) (2 издание - 1940); Георги Савчев. Внуците на Бай Ганьо (1946); издания от "Хумористична библиотека "Бай Ганьо" № 7 Дамян Калфов. Женитба. Разкази за мъже и жени. 1942; № 15 Пилигрим. Коженото палто: Разкази за жени и мъже. 1943; № 18 Здравко Димитров Подвързачов. Габровски вицове и смешки. 1943; 18 карикатури, 6 критически отзива (сред които три книги) и едно библиографско издание. Дискът е все още в процес на допълване и ще бъде окончателно завършен през месец ноември, когато приключва и работата по проекта.

За да се реализира задачата, свързана със създаването на дигитален архив, особено ценна помощ оказа г-жа Петя Кехайова от Народна библиотека "Иван Вазов", Пловдив. Съдействие в работата си получавахме и от работещите в библиотеката на СУ и в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий". На тях - от всички заети с работата по проекта - изказваме колегиални благодарности.

Макар че целият екип работеше едновременно по проекта, всеки участник подготви и свой авторски текст, в който аналитично представя резултатите от собствената си работа. В процеса на изследването бяха направени няколко дискусионни срещи, в които се обсъждаха наблюденията и направените изводи. По време на работата беше поддържан постоянен контакт между участниците в проекта чрез специално създадена фейсбук-група. Резултат от всичко това е представената тук електронна книга.

 

 

© Николай Папучиев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.09.2013, № 9 (166
)
© Електронно издателство LiterNet, 01.09.2013
Феноменът Бай Ганьо в българската фолклорна и литературна култура от първата половина на ХХ век. Съставители: Милена Кирова, Кристина Йорданова, Николай Папучиев. Варна: LiterNet, 2013-2014.