Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Научно наблюдение № 4

МЪЧИТЕЛНОТО НИ САЙДИСВАНЕ С ЕВРОПАТА МИНА И ПРЕЗ ЕВИНИТЕ РЕВЮТА НА ПОЛЯКИНЧЕТАТА

Момчил Попов

web | Ерос и Потури

Преди да защитя тази кандидатска дисертация работех като пенкилер-писач в родно издание по туристика. Всичко си вървеше добре, докато не се зададе страховито явление из планините ни. Не, не е снежен човек... Голи-голенички гостенки и гостени от чужбина! Редакционната поща кипна. Разобличителната подборка от писма, отзиви и антрефилета на изтормозените от голотии наши туристи сполучливо озаглавихме "Докога "Евини ревюта"?!". Ето някои редове, пропити с болка от мъчителното ни сайдисване с Европата.

Фиг. 20. Възмутена нашенска девойка в плен на благоприличието малко вляво и встрани от хижата

Фиг. 20. Възмутена нашенска девойка в плен на благоприличието малко вляво и встрани от хижата

Гневен варненски събеседник се изпъчи като войвода: "Вън нудистите от "светая светих" на българския народ - планините!". Байрактарка му стана читателка от Карнобат: "Като пиша тези редове, не мислете, че съм някоя старица, невъзприемаща нищо ново и съвременно. Е, не съм и на 20 години, но в групата имаше и хора в първа младост. Те също се възмущаваха и не го приемаха това явление." А философски настроен мислител от Търговище споделяше: "Силно впечатление ми правят чуждестранните туристи с тези техни неприемливи за нас нрави - да се мият и къпят на чешмите по хижите, на открито, съвсем голи. Възмутително е! Често сме спорили помежду си така ли трябва да бъде? Някои казват, те са културни, ние сме изостанали, не можем да се мерим с тях, а и консерватори сме сигурно... Пристигаме в хижа "Пирин" и на чешмата в двора смесена гола група чуждестранни туристи шумно се мият, разтриват се с изтривалки. Те предусещат нашето възмущение и неодобрение, обръщат глави към нас, подсмиват се..."

В този последен огорчен ред трябва да се заостри вниманието на нашето изследване, тъй като точно тук според нас се крият корените на народната мъдрост: "Българинът леко пипа, но дълбоко тика".

Причините за безогледната безпътица по родните планини друг наш кореспондент видя в това: "Но как няма да ги има, когато на хижа "Вихрен" била запушена канализацията на банята. Управителят ни препоръча да ползваме умивалнята и ние я ползувахме, независимо че беше препълнена с млади създания по евини костюми"... Каква драма се е разиграла в умивалнята на хижа "Вихрен"! Драма за космат българин и невинни бели полякинчета...

Редно е да отбележим, че полякините много обичаха нашата страна и всяко лято се чувстваха като у дома си. Дори и на нас ни се усмихна щастието цял месец да посрещаме едно такова крехко русоляво създание. То искаше на наши разноски да ходи на море, а ние го прилъгвахме до края с излети около София. На една такава проява за малко и ние да изпаднем в подобна на гореописаните ситуации! Но разумът надделя и гостенчето от чужбина се задоволи само да спомене, че миналата година е била "Мис Нуди" на тяхното си студено Балтийско крайбрежие... Язък! Такова евино ревю щеше да ни дръпне, ако го бяхме закарали на Съни бийч.

В негова услуга публикуваме фиг. 21, та ако случайно пак се накани да идва на бани в България, да е наясно за експеримента "Ян-Чул '94-95": задължително с дрехи и принудително без вода. А за разтриването може и да се измисли нещо.

Фиг. 21. Експериментът "Ян-Чул '94-95": задължително с дрехи и принудително без вода

Фиг. 21. Експериментът "Ян-Чул '94-95": задължително с дрехи и принудително без вода

 

 

© Момчил Попов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 30.03.2008
Момчил Попов. Ерос и Потури. Варна: LiterNet, 2008.

Други публикации:
Момчил Попов. Ерос и Потури. София: ИК "Черноризец Храбър", 1996.