Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КУЗМАН ШАПКАРЕВ
=============================

Кузман ШапкаревКузман Атанасов Шапкарев е роден на 01.02.1834 г. в гр. Охрид. Учи в гръцко училище в родния си град, а по-късно в Битоля. Учителства в Охрид, Струга, Прилеп, Кукуш, Битоля и Солун. В Струга се сближава с Димитър Миладинов, оженва се за дъщеря му Елисавета. Под влияние на вуйчо си Янаки Стрезов и Димитър Миладинов започва да издирва и събира народни умотворения. Публикува историко-етнографски описания, подготвя речник, обнародва статии по езикови въпроси, сътрудничи с дописки на цариградски издания и на "Дунавски лебед" на Г. С. Раковски. През 1866 г. издава няколко учебника - "Българский буквар" (в 2 части), "Кратко землеописание за малички детца на наречие по-вразумително на македонските българи". Следват етнографски статии и изследвания - "Русалии" (1884), "Материали за животоописанието на братя Х. Миладинови, Димитрия и Константина. С прибавлнение нещо и за живота на Нака С. Станишев" (1884), "Сборник от народни старини. Кн. ІІІ. Български народни приказки" (1885), "По етнографията на Македония" (1894), "По народната медицина и нейната номенклатура в Македония" (1899). Най-значителният му труд е обемистият за времето си сборник "Български народни умотворения" (над 2100 страници в 6 тома, разпределени в 9 книги, от които излизат 8, 1891-1892), който съдържа над 1 300 песни, 280 приказки, описания на народни обичаи и облекла. От 1900 г. е член на Българското книжовно дружество (сега БАН). Отличен е с орден "За гражданска заслуга" - V степен. Умира в София на 18.03.1909 г.

ФОЛКЛОР

Съставителство
  Сборник от български народни умотворения. Т. 1. Песни
  Сборник от български народни умотворения. Т. 2. Приказки и предания

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet