Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАФЕНЕ “ЕВРОПА”

Гергана Дончева

web

Кафене “Европа”. Съст. Рая Заимова. София: ИК “Дамян Яков”, 2007Появата на сборника Кафене “Европа” на българския книжен пазар е резултат от мащабния културологичен проект на група изследователи (предимно от Института по балканистика, Софийския университет и някои други институти към БАН), чиито съвместни усилия далеч надхвърлят тесните граници на литературознанието, историята на музиката, живописта и архитектурата, изграждайки пълнокръвно чрез разнообразен спектър от подходи, представата за емблематичните “места на ежедневието”: изисканите литературни/музикални салони, уютните кафенета и задимените кръчми, разпръснати по територията на цяла Европа - от Париж до Истанбул.

Актуалността и несъмнената евристична стойност на реконструирането на подобни културни топоси, често пренебрегвани заради приписваната им връзка с “профанното” и “низкото” (това се отнася най-вече за кръчмите), произтича от необходимостта “местата на ежедневието” да бъдат реабилитирани и обстойно проучени в качеството им на вместилище на различни пластове културна памет.

Две от най-важните достойнства на включените в книгата текстове са, че, на първо място, концептуализират посочените феномени в един богат общоевропейски контекст като акцентират, без да противопоставят или йерархизират техните конкретни специфични проявления, и второ, проследяват зараждането и динамичното развитие на тези социални пространства на фона на интензивния и плодоносен културен обмен между Изтока и Запада, при който импулсът за взаимодействие се оказва по-мощен от стремежа за доминиране.

Сборникът “прелива” от прелюбопитни факти, повдигащи завесата относно механизмите на възникване и утвърждаване преди всичко на кафенето и кръчмата като институции на обществена комуникация - именно там разгорещено се обсъждат последните политически събития или новините от живота на местната общност. Анализът на постепенното формиране на публичния дискурс и на свързаната с него нормативна система е във фокуса на внимание на голяма част от статиите, въпреки че не остават неосветени и други измерения на разглежданите топоси: тяхното ключово значение за разпространението на нови идейни течения и интелектуални моди, а също така и функцията им на средища за забавление. Наред с интересните наблюдения, увлекателно поднесени с необходимия колорит и когато е уместно, и с чувство за хумор, специално заслужава да се отбележи, че цялостната художествена визия на изданието допълнително допринася читателят с лекота да се пренесе в ретро атмосферата и духовния кипеж на безвъзвратно отминалите дни от края на ХІХ и началото на ХХ в.

За всеки, който е изкушен не само от примамливия аромат на кафето, но и от една нетрадиционна среща с близкото минало на уж неизменните “места на ежедневието”, тази книга със сигурност ще бъде чудесно откритие - изтънчено естетическо удоволствие за ценители.

 


Кафене “Европа”. Съст. Рая Заимова. София: ИК “Дамян Яков”, 2007.

 

 

© Гергана Дончева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.03.2008, № 3 (100)