Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НЕШЕ ЯШЪН
=============================

Неше ЯшънНеше Яшън е родена през 1959 г. в Никозия. Пише на турски, а живее и работи в гръцката част на Кипър. Широко известна и обичана и в двете, драматично разделени половини на острова, тя участва активно в обществения живот на страната си, подкрепяйки каузата на мира. Номинирана е за народен представител в Южен Кипър. Представя свои стихове на редица международни литературни фестивали. Получава многобройни отличия за поезията си, сред тях: Antihas Pierides, наградата на Кипърското министерство на културата (1978), званието Творец на годината на Банка Тюрк (1992), наградата на Фондация Неджати Ташкън (1993). Стиховете й, в превод на гръцки, английски, немски, френски и испански, са включени в антологии на световната съвременна поезия. Преподава литература в Южнокипърския университет. Колумнист във всекидневника "Ден", излизащ в Истанбул. Автор на стихосбирките: "Зюмбюл и нарцис" (1979), "Сълзите на войните" (1979), "Луната, от любов е сътворена" (2001), "Вратите" (2002), "Стаите на паметта" (2005) и на романа "Тайната история на тъжните девойки" (2005).

ПОЕЗИЯ

В превод от турски - Кадрие Джесур

Стихове
  Огнена тетрадка
  Врата
  Език
  Смъртта

Накъсо
  Раковина
  Поток
  Захарен памук

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet