Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АРТЮР РЕМБО
=============================

Артур РембоАртюр Рембо е роден в Шарльовил през 1854 г. В периода 1862-1870 г. учи гимназия в родния си град, където показва отлични резултати и поддържа близко приятелство с учителя си по реторика Изамбар. След избухването на френско-пруската война през 1870 г. заминава за Париж, където е арестуван. След кратко завръщане в родния си град и обявяване на Първата Френска република заминава отново - за Брюксел. През септември 1871 г. е поканен от Пол Верлен в Париж, където попада изцяло в средата на младите поети, писатели, художници. Преживява интимна връзка с Пол Верлен, с когото заминава през 1872 г. за Брюксел. През 1873 г. бива ранен в китката от Пол Верлен при жестока кавга между двамата и изстрел с револвер. Пол Верлен е осъден на две години затвор, а А. Рембо се завръща в семейната къща в Рош. През следващите години следват множество пътувания - до Щутгард, Милано, Виена и др. През 1876 г. пътува за Средна Европа, спира в пристанищния град Варна в България, откъдето отпътува за Близкия Ориент, но се връща отново в Марсилия. През 1879 г. пътува по море за Египет, но се разболява от треска и се завръща в Марсилия. През 1880 г. заминава отново за Египет и Африка, където е на работа в търговска компания. През 1885 г. напуска компанията и заминава за Шоа, където започва да се занимава с разпространение на оръжия. През 1890 г. бива поканен от директора на в. "Модерна Франция" Льорон дьо Гавоти да стане ръководител на декадентско-символистичното литературно течение във Франция. Не приема това предложение. През 1891 г. получава тумор в десния крак и се парализира. Същата година е в болница в Марсилия, кракът му е ампутиран. За кратко е в Рош, но след това отново в болницата в Марсилия, където на 10 ноември 1891 г. умира. Бива считан за новатор в символистичната поезия. Довежда музиката й до съвършенство. Автор е на стихосбирките "Нови стихотворения" (1872), "Един сезон в Ада" (1873), "Илюминации" (1886). Преди издаването на първата си стихосбирка пише стиховете "Коледни подаръци за сираците" (1870), "Парижка оргия" (1871), "Пияният кораб" (1871). След смъртта му, през 1895 г., излиза книга с цялото му поетично творчество "Събрани произведения".

ПОЕЗИЯ

В превод на Димана Иванова - от френски език

Стихове в проза
  Делириум 1

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet