Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КУЛИНАРЕН СПОР

Стефан Минчев

web

Стотици пъти съм ти повтарял: “Не прекалявай с пресния естрагон!” - измърмори майсторът на смяна Оливие и продължи: - Естрагонът има силен и специфичен аромат. Да, при сосовете е незаменим, чудесно се комбинира с риба и пиле, но не и с телешко. Телешко и естрагон - това е просто смехотворно! По дяволите! Уффф!

Така и не можах да проумея твоята вманиаченост при използването на пресни подправки. Магданоз, кориандър, копър, босилек, риган, розмарин, ЕСТРАГОН - навсякъде и по много! Оооох - а така. Ароматните треви трябва да придават особен акцент, а не преобладаващ вкус и мирис на ястието, идиот такъв! Но аз знам причината. О, да, знам я и още как. Ти просто нямаш нюх! Пуффф, хайде де. Един Господ знае как си успял да станеш готвач, след като не усещаш миризмите. Ооф, колко си тежък!

С едно последно усилие кулинарят успя да набута тялото в конвектомата. Майсторът на смяна Карот имаше едра фигура и трудно се побра в четвъртитата камера на готварския уред. Оливие се ослуша още веднъж. През нощта в огромната, модерно обзаведена кухня цареше непривична тишина. Той настрои апарата за комбинирано готвене, затвори вратата и завъртя температурния ключ докрай. Машината забуча, завибрира и почна да изпълнява зададената команда. Най-напред камерата се изпълни с гореща пара, която накара изпадналия в безсъзнание Карот да се загърчи. Градусите на дисплея взеха да се покачват бързо и още жив, готвачът започна да се пече и задушава едновременно.

Оливие приготви найлоновите чували, като от време на време надничаше през прозорчето на конвектомата, за да види дали колегата хваща хубава коричка. Докато избираше подходящи инструменти за разфасоване, той си мислеше за две неща: първо - че вече няма конкурент за мястото на главния готвач, който съвсем скоро излиза в пенсия, второ - как след няколко часа Карот ще бъде сервиран на тайна вечеря в близката свинеферма.

 

 

© Стефан Минчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 29.03.2008, № 3 (100)