Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАПАНИ

Стефан Минчев

web

Ако някой го зърне, докато се разхожда по брега, ще го помисли за романтик. Мъжът върви бавно по мокрия пясък, а вълните от време на време заливат босите му крака. Той често поглежда с непресторено възхищение към златистата лунна пътека, блещукаща върху водите на Индийския океан.

В четири след полунощ многолюдният през деня плаж пустее. Романтикът внезапно се оглежда подозрително и се отдалечава на десетина метра от вълните. Там той кляка върху пясъка и дълбае. След няколко минути пред него зейва дупка, дълбока около половин метър. Под повърхността пясъкът е влажен и се е получила почти цилиндрична кухина. Мъжът сваля раницата от гърба си. Най-напред вади от нея нещо, увито в парцали. Острите ръбове на счупена през средата стъклена бутилка блесват на лунната светлина, щом развива плата. Той поставя шишето на дъното, добре закрепено с режещата част нагоре. Покрива отвора на дупката с широко парче найлон. Краищата му мъжът затиска с няколко оловни тежести, за да стои изпънат. Накрая внимателно посипва отгоре сух пясък и подравнява пространството наоколо. Капанът е заложен.

* * *

В 6.10 нощният бродник седи в едно уютно кафене, близо до пристанището на Пърт. Корабът, на който работи като стюард, потегля след няколко часа. Той вади от раницата поизтъркана географска карта на света и я разгъва пред себе си. Крайбрежията на повечето континенти са нашарени с червени точки. Мъжът отваря шишенце с лак за нокти и безстрастно добавя още една върху западния бряг на Австралия.

 

 

© Стефан Минчев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 21.06.2008, № 6 (103)