Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК И ЕМИГРАЦИЯТА

Димитър Коруджиев

web

През март 2007 г. на кръглата маса по въпросите на съвременния български език, организирана от Националния дарителски фонд "13 века България", за първи път бе обсъден един проблем от огромно значение, свързан с българската емиграция. Стотици хиляди деца на наши сънародници, на български семейства, потърсили своя шанс в други страни и континенти, губят връзка с езика на предците си. А е трудно да се чувстваш българин, щом не говориш добре този език. Много от децата са родени в чужбина или са заминали в съвсем ранна възраст. Още по-голям е проблемът, ако са от смесени бракове. Но дори когато са били гимназисти или студенти при напускането на страната, опасността от постепенно забравяне на езика е реална. Зад граница вече съществува една "втора България", тя ще расте. И нейната връзка с родината започва от езика.

На споменатата кръгла маса бе представен цветът на българската езиковедска наука. Специалистите показаха готовност да участват в решаването на проблема, оставен засега на родителите, да направят нещо. Но полето за работа е толкова обширно, че изисква целенасочена държавна политика. Ще са нужни поне няколко години, за да се родят идеи, да се осъществят връзки между България и нейните деца в чужбина, да се натрупа опит. Ако изобщо някой се заеме с това, ако го боли. Защото времето, когато тук ще учим малцинствата на български език, а втората и по-истинска България ще се слива бавно с другите народи, може би не е толкова далеч.

 

 

© Димитър Коруджиев
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 1
© Електронно списание LiterNet, 11.04.2008, № 4 (101)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 1.