Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОТНОВО ЗА ЕТИКАТА...

Явор Димитров

web

"Проблемът е в това, че старото умира, а новото не може да се роди.
В това междуцарствие възникват най-различни болестни симптоми."
Антонио Грамши *
(Из "Затворнически тетрадки")

И аз, подобно на webmaster-a на "Словото", си позволих по-горе да използвам цитат, и не от стремеж към оригиналничене, а защото тези две изречения сякаш са универсални във времето и навярно са звучали еднакво истинно през, например, 1944, 1956, 1989 и 1997. Така звучат и днес.

Има ли надежда новото да се роди? На този въпрос всеки читател и почитател на литературата, както и пряко ангажираните в нея, ще си отговорят сами. Факт е, че в-к "Литературен форум" се включи в дискусията, подхваната от г-жа Грета Божинова и продължена от мен, като се извини от своите страници на всички участници в категорията "превод на мерена/немерена реч", а така също, предполагам, и на редовните си читатели и сътрудници.

Доколко искрени са намеренията на вестника, бъдещето ще покаже. Искрено се надявам, че ЛФ няма да дискриминира по възрастов, полов, географски или идеологически признак. Защото по принцип, евентуалната дискриминация по тези признаци не започва с оценяването на кандидатите и техните умения в даден жанр, а доста по-рано - от ясното и точно определяне на конкурсните изисквания до елементарната учтивост и търпение да се обясняват същите по телефона. И ето, отново стигаме до етиката. Етиката в човешките взаимоотношения. Не онази от кръстословиците, за която както екипът на ЛФ, така и аз нямаме време, а другата, която се предава от родители на деца, внушава се от личното отношение и разбиране на живота и ценностите му.

В конкретния случай въпросът "Актуален ли е цитатът "Гроздето е кисело..."?" просто не съществува. Как да е кисело, като грозде въобще нямаше? Виж, басня имаше...

И накрая, използвам случая да поднеса моите лични извинения към всички ангажирани и неангажирани с виртуалната и невиртуална литература, ако по някакъв начин съм ги засегнал незаслужено. Дано в този спор, всеки от нас си е взел някаква поука. Въпреки това, не мога да обещая, че ще остана равнодушен към подобни събития в бъдеще. Казвам го от позицията на най-обикновен читател.

 

БЕЛЕЖКИ

* Антонио Грамши /1891-1937/ - италиански политически деец (б.а.) [обратно]

 

 

© Явор Димитров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 28.01.2001, № 1 (14)