Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОТВОРЕНО ПИСМО

до Димитър Кинов Стоянов - кандидат-депутат от Коалиция "Атака”
и внук на Радой Ралин

Вихрен Чернокожев

web

Драги Митко,

Обръщам се към теб така, макар че бегло се познаваме, защото още помня радостта, гордостта и надеждата в очите на дядо ти, когато през април на далечната вече 1983 г. получи в Хисаря известието за твоето раждане. Ти беше любимият внук на Радой. Когато съзрях името ти на челно място в кандидат-депутатските листи на Коалиция "Атака”, не се учудих - досещам се как е попаднало там. (Впрочем, Радой не желаеше да се среща с фамилията Ибришимови; във Варна ми се е налагало аз да "прикривам” това нежелание). Дали пък не са забравили да те питат? Не ме напуска обаче чувството, че не ти, Димитре Кинов Стоянов, не ти им трябваш на новите варвари - щурмоваците около Волен Сидеров, дето отдавна сънуват "нощта на дългите ножове”. Трябва им моралният авторитет на Радой Ралин - нали си нямат свой. Само че неговият порив за свобода, втурвал го навсякъде в живота, вроденото му плуралистично мислене, толерантността му към другомислещия никак не се връзват със заплашителните войнствени крясъци за апокалипсис сега, които идат откъм "Атака”. Трябва им националистическия бяс на Николай Хайтов, та и двамата му сина също са кандидат-депутати. Не знам кого и как се каниш да атакуваш. Четох обаче из форумите нечленоразделните "послания” на бъдещите твои "избиратели” от Русе; агресивното невежество се готви за щурм под звуците на Вагнеровите "Валкирии”. Ако не знаеш, ще ти кажа: това е любимата музика на фюрера Хитлер; неслучайно тя звучеше и в най-потресаващите варварски сцени от "Апокалипсис сега” на Копола. Няма да седна да те разубеждавам; ти вече си направил своя избор. Но носиш и отговорността за него. Не само защото каквото и да правиш, си внук на Радой Ралин.

Фашизофренията на "Атака” става все по неприятно очевадна. Тази "коалиция” възражда под маската на патриотизма националсоциалистически идеи, подстрекава към верска и етническа нетърпимост, сее реваншистки призиви, заканва се да изолира България от цивилизования свят. "Атака” драстично се разминава с основни европейски ценности; и се чудя: къде им са били очите на чиновниците от ЦИК, когато са я регистрирали. Тази "партия” знае, че е противоконституционна. Тя сама се поставя над правовата държава, извън закона и над закона с крясъците за "чистка”, "ревизия”, "възмездие”... Разбирам, бившият фотограф на милицията във Враца и бивш главен редактор на в. "Демокрация” иска "да си вземе своето”. Но не проумявам какво общо имаш ти с ефрейторските му закани.

Не проумявам какво общо имаш ти с бивши сътрудници на Държавна сигурност като Петър Берон (бивш зам.-председател на СДС) и Румен Воденичаров, комуто беше специално поръчано да съсипе "Независимото дружество за правата на човека” на Илия Минев - един от малцината истински дисиденти в България. Берон и Воденичаров естествено станаха върли привърженици на "лявата” идея, защото още на т.нар. "кръгла” маса бяха сред онези, които се постараха в България нищо да не се промени.

Не случайно в "Атака” е пълно с бивши и настоящи членове на БКП-БСП. От явни по-явни станаха тук тесните връзки между ДС и някои бивши именити членове на СДС, които предадоха синята идея. А комунистоидни кабеларки като "СКАТ”, "7 дни”, "2001” усърдно разпространяват Сидеровите предизборни клипове. Защо ли? - причината е проста. Отдавна, още през 30-те години, интелектуалци като убитият от комунистите Райко Алексиев прозряха общия корен на фашизма и "комунизъма”, който БСП носи като родов белег. С риск да изглеждам наивен ще призная: не подозирах родството по избор между "дисидента” Кольо Босия и БСП-национализма на Огнян Сапарев; сега двамцата неслучайно са рамо до рамо сред "атакуващите”.

Споменах Фра Дяволо, та се сетих: помниш ли, какво ти написа Радой върху титулната старица на "Гуньо Гъсков” - един от нарицателните Райко-Алексиеви герои, които пак препълват "кушията на родното невежество”: "На Митко, моя мил внук, да не става Гуньо Гъсков!” Отвори сега книгата, която дядо ти състави с толкова мерак и прочети там на стр. 101-а "Гуньо Гъсков кандидат-депутат”. Ще си спомниш ли какво ти е заръчвал Радой...

Убеден съм, че само полуграмотни гладни гуньо-гъсковци с нисък социален статус и нечленоразделна реч, но с много "класова омраза” в душите ще се повлекат подир щурмовашките ултранационалистически крясъци на ефрейтор Сидеров и останалите около "Нова Зора”. Ти заслужаваш по-добро бъдеще.

София, 16 юни 2005 г.

 

 

© Вихрен Чернокожев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 28.06.2005, № 6 (67)

Други публикации:
ПРО & АНТИ, № 25, 23.-29.06.2005.