Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГОТИЧЕСКО

web | Самобичуване

Островърхи борове пазят тъмнозелено мълчание. Под един от тях са застанали два ангела с нотни тетрадки в ръце. Облечени са в дълги бели дрехи с остри дипли.

На съседните борове са накацали неподвижно малки дракони с изпъкнали очи и щръкнали уши и катерички с извити опашки като лира.

Двата ангела пеят възвишена кантата. Когато гласовете им се издигат, лицата им се удължават заедно с устата и напрегнатите вратове.

Около тях стоят дами с островърхи шапки, украсени с нежни тюлове. И млади хора, почти юноши, виждат се издължените им заострени обуща.

Някои лица са обърнати с умолителна надежда към ангелите. Други са загледани в себе си. Трети са приковали небесни очи към далечно видение.

Над тази сцена са увиснали три дълги остри бомби с красиви цветове. Те ще паднат и ще избухнат, щом ангелите престанат да пеят.

Докога ще издържат?

 

 

© Стефан Гечев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.12.2000

Стефан Гечев. Самобичуване. Варна: LiterNet, 2000

Други публикации:
Стефан Гечев. Самобичуване. София: Захарий Стоянов, 1999.