Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР
[КЪМ СТИХОСБИРКАТА НА ЮРИЙ ПЕТРИНСКИ "БЯГАЩИ НЕБЕСА"]

Стефан Гечев

web

Познавам стиховете на Юрий Петрински и автора им отдавна, може би преди 7-8 години. Тогава той не беше печатал още нищо. Имам някакво недоверие към хора, които ми носят ръкописи, може би защото се боя, че ще трябва да им кажа моята истина за произведенията им и така да ги наскърбя. А да си кривя душата, когато става въпрос за поезия, не мога.

Когато прочетох ръкописа на този мълчалив човек, отдавна минал възрастта, когато младите хора започват да се упражняват в писане на стихове, за моя приятна изненада, открих един безспорно таланлив автор. В много от стихотворенията му присъстваше една лирична сдържаност, ясен беше стремежът на автора да търси съчетания на думи, каквито в обикновения говор не се срещат. А такова сблъскване на трудно съчетаеми думи освобождава, както е установил още преди 70 години Пиер Реверди, емоционална енергия, която възбужда при това към активно възприемане на произведението. Много от тези стихотворения влязоха в издадената през 1992 г. стихосбирка “Разрези в сърцето”. Тогава тази книжка, която беше много по-интересна ог много други стихосбирки, не привлече вниманието на критиката, както и на по-широк кръг читатели. Това е естествено: Петрински е и по специалност, и по възраст, и по характер далеч от активните кръгове на литературата. Мисля, че тази втора стихосбирка на Юрий Петрински, която държите в ръка, ще има - дано да съм лош пророк! - подобна съдба. Особено като знаем в каква трудна за дишане атмосфера живеем. Остава на автора да се надява, че по-късно, когато нещата се уталожат и хората се върнат към духовни преживявания, някое внимателно око на изследвач ще открие и оцени по заслуга тази интересна, новаторска и мислеща поезия.

 

 

© Стефан Гечев
=============================
© Електронно списание LiterNet, 04.07.2001, № 7 (20)

Други публикации:

Юрий Петрински. Бягащи небеса. София, 1997.