Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА ТАЗИ КНИГА. ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Никола Иванов

web | Подреждане на балната зала. Книга втора

И в тази книга продължава подреждането на "балната зала" на българската литература. Ако даде Господ, подрежданията ще продължат и по-нататък. Защото творци като Магда Петканова, Славчо Красински, Йордан Бадев, Петър Алипиев, Андрей Германов и други значими български поети, писатели и литератори, имената на които се срещат по страниците на книгата и които в известен смисъл са подценени и забравени, трябва да заемат заслуженото си място. Разбира се, има и неспоменати.

Интересуват ме преди всичко творците през последните няколко десетилетия и до наши дни, и то главно върховите автори и постиженията им в литературата през този период, които времето все по-отчетливо откроява. Защото, според мен, има автори и книги, които просто се извисяват и главно те ме провокират професионално. За тях си заслужава да се пише с изследователска страст, а тя е в това: да забележиш, откриеш и откроиш имена и книги с трайно значение. Такива автори наистина заслужават комплименти в балната зала.

Наясно съм, че крайното подреждане на имената и стойностите в българската литература ще извърши Времето. То ще коригира неточностите на моето подреждане. Но си заслужава да се опита, въпреки всички рискове. Иначе е почти безсмислено да се занимаваш с литературна критика. Да ставаш неволен съучастник в манипулации и утъпкване на уж литературното плато, а то постепенно да потъва и да се превръща в блато...

Няма нищо необичайно в това един литературен критик да пише и за слаби, посредствени и средни автори. Длъжен е обаче да посочи обективната им стойност, за да не увеличава безкрайния списък на графоманите и маниаците. Те и без това са предостатъчно.

Най-трудно е да се пише просто и разбираемо. Да се "превеждат" смислено и задълбочено литературните текстове на разбираем за широката публика език. Това, според мен, е и задачата на критиката, а не да прави още по-"неразгадаеми" творбите на големите поети и писатели. Това е и критическата дарба - да бъдеш ясен, непоклатим и точен в аргументите си.

 

 

© Никола Иванов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 16.04.2009
Никола Иванов. Подреждане на балната зала. Книга втора. Варна: LiterNet, 2009.

Други публикации:
Никола Иванов. Подреждане на балната зала. Книга втора. София, 2008.