Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА ТАЗИ КНИГА

Никола Иванов

web | Подреждане на балната зала

Тази книга се появи по естествен път. Защото се случи така, че бях в журито на последните четири конкурса и трябваше да изкажа свои впечатления и оценки за поезията на лауреатите при връчването на Наградата. По-късно у мен възникна идеята да разширя написаното и да го събера в книга. Още повече, че това са знакови поети за българската лирика, те са "мои" поети, което значи, че високо ги ценя. И не само тях, разбира се. Без съмнение това са родени Поети, сродени с поезията, изтъкани от нея. Убеден съм, че бъдещето ще ги цени повече, отколкото ги ценяхме и ценим в житейските им дни.

Удовлетворението ми е голямо, че в журитата, в които съм участвал, не допуснахме компромиси при определяне на наградените поети и смятам, че удостоените създават най-високата българска национална лирика. Дано традицията да продължи. Това задължава Словото и паметта на великия Никола Фурнаджиев

Според регламента на Наградата, обект на критически анализ, разсъждения и оценки е само поезията на авторите, макар почти всички да имат и постижения в други жанрове - проза, пиеси, сценарии, мемоаристика, фрагменти и т.н.

Включил съм и два водещи текста - статията "За литературната критика и още неща" и литературно-критическото есе "Таланти и вождове" - смятам, че те са важни за литературно-критическата ми позиция, философия, пристрастия и верую.

В книгата поетите са подредени по последователността на получаването на Наградата.

Колкото до литературния критерий, с който ги оценявам в книгата, според мен, той е възможно най-високият. Надявам се читателите да споделят в голяма част оценките ми.

Иначе литературно-критическата си дейност по същество съм започнал преди около три десетилетия с творчеството на Иван Динков.

Струва ми се, че съдбата ми подари този шанс и това обяснява нещата.

Авторът

 

 

© Никола Иванов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 21.11.2006
Никола Иванов. Подреждане на балната зала. Варна: LiterNet, 2006-2007

Други публикации:
Никола Иванов. Подреждане на балната зала. Пловдив, 2006.