Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОСВОБОДЕНИЯТ ЧОВЕК
(Стефан Гечев)

Иван Гранитски

web

Една от най-свободните духом личности напусна нашия свят и се пресели вероятно в по-възвишени селения. Без да шуми около своята персона, за разлика от редица свои съвременници, Стефан Гечев присъстваше ярко в българското културно пространство повече от 6 десетилетия. Поет, разказвач, романист, публицист, драматург, преводач от няколко езика ­ тази удивително разностранна и надарена личност често пъти дразнеше посредствените, но силни на деня литературни чиновници с блясъка на своята духовна свобода, с очарованието на своя талант и с проникновението на своите идеи. Действително като че ли най-обобщаващата метафора за същността и живота на Стефан Гечев е определението освободеният човек. Свободен от комплекси и от предпоставки, свободен от илюзии и идеологеми, свободен от така присъщата на повечето хора приземеност на мисленето и обвързаност с конкретните послания на делника, свободен най-сетне във възхитителното разгръщане на идеи (пластически, драматургични, психологически), които очевидно ще бъдат идеите на бъдещото време.

Провидението нареди така, че последните четири книги на Стефан Гечев да бъдат издадени от издателство "Захарий Стоянов". За нас е чест, че и последната негова книга ­ романът "Познай себе си", определен в сократически маниер от самия автор като лъжефилософски и лъжебиографичен, тръгва към българския читател.

Удивителният творец и човек Стефан Гечев тепърва ще бъде разгадаван от мислещите български поколения. Посланията на неговата поезия, проза и драматургия са толкова наситени с плодотворни идеи и скрити послания, че очевидно сега не могат да бъдат докрай разбрани и усетени. Надяваме се, че това ще направят следващите десетилетия.

Доживял почти библейска възраст, Стефан Гечев се опитваше да познае себе си, да познае непознаваемата вселена на човешката Душа. Но в неговите творби можем да открием много отговори на главните въпроси, които измъчват и нашите съвременници и които вероятно ще си задават българите след 200-300 години. Тази универсалност на таланта на Стефан Гечев, способността му да вижда интегралността на човешкото битие, на връзката между Човека и Земята, Човека и Космоса, Човека и Времето ­ несъмнено ще превърне най-добрите творби на автора в духовни мостове към бъдещите български поколения.

 

 

© Иван Гранитски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.11.2000, № 11 (12)

Други публикации:
Ст. Гечев. Познай себе си. Лъжефилософски и лъжебиографичен роман, изд. Захарий Стоянов, 2000.