Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕМИГРАНТИТЕ И РОДИНАТА

Габриела Пападопулос

web

Голяма част от българите напускат Родината, за да се установят в някоя чужда страна. Но защо? Нали тук, където по-рано са живели, те също имат място. Да, но то не ги задържа. Българите трескаво започват да търсят някакъв начин, за да напуснат страната си. Някои емигрират с помощта на зелена карта, други живеят в чужбина незаконно, трети заминават, тъй като са спечелили някакъв конкурс. При всички положения начините са много. Но за да емигрираме и по този начин числеността на България да намалява, има наистина много причини. Едната от тях, и най-главната, е липсата на реализация, а оттам и бедността. Всеки емигриращ заминава с цел да припечели някакви пари, за да живее в следващите години сравнително нормално. Но има и друга причина. Безработицата е убийствена за българите, защото, когато работим, ние се чувстваме пълноценни и по този начин допринасяме с нещо за издръжката на семейството. Иначе се чувстваме като неудачници, като нещо различно.

Мога да дам един пример колко души от нашата страна биха емигрирали в чужбина при наличието на някаква възможност. Преди около няколко месеца четох един вестник. В него беше направена много обширна анкета. Въпросът бе: "Ако имате възможност да напуснете България, ще го направите ли? Какво би Ви задържало тук?" Бях доста учудена, че повечето от анкетираните отговаряха, че ако имаха такава възможност, не биха се поколебали, а единственото нещо, което би им липсвало, са родителите и отчасти приятелите. Ето един от отговорите: "Обичам България, но ние, младите, тук нямаме никакъв шанс. Щом ми се отдаде възможност - веднага отлитам." А анкетираните са само на възраст между 12 и 19 години.

Всъщност знае се, че младите хора са бъдещето на България, очаква се от тях да я направят преуспяваща, богата, но... тези млади хора просто напускат родината си.

Все повече се увеличава броят на емигрантите от България. Те заминават, установяват се в избраната от тях страна и повече не се връщат. Оказва се, че една страна отглежда млади хора, които по-късно я напускат, за да намерят реализация, по-добър живот, за да осигурят старините на родителите си. Аз лично, ако имам такава възможност, също бих напуснала България, защото не мога да живея сред бедност, сред несправедливост, сред хора, жадни за лесни пари, които биха забили нож дори и на ближния си.

Единствената надежда, която ни крепи, е, че България ще се оправи, че тук начинът на живот ще се промени. Дано!

 

 

© Габриела Пападопулос
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 13.02.2001, № 2 (15)