Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗАЩО АМЕРИКА СЕ ПРИСМИВА НА ГРЪЦКИТЕ СВАТБИ

Георги Календеров

web

Филмът "Моята голяма, луда гръцка сватба"* е интересен пример как една настояща световна империя се присмива на една бивша световна империя. И самият този факт е доказателство, че не е далеч времето, когато сегашната слава на САЩ като владетели на земното кълбо ще иде при тази на Гърция, тоест в историята.

Макар че американците не са пожалили и себе си в този филм, представяйки се за невежи и "сухи като препечени филийки", озлоблението им към гърците щеше да изглежда непонятно, ако не бе продиктувано от безсилие. Според авторите на филма съвременните елини са изключително примитивни хора, алкохолици, надпреварват се буквално да плюят върху любимите си хора и тъй нататък. Доколко това е вярно и доколко не е, ние знаем още преди появата на повестите на Любен Каравелов. Филмът следователно има за цел да просвети самите американци какви хора са гърците - дегенерирали. Но гледайки щатската представа за бившите имперци, можем да разберем повече за янките, отколкото за елините.

Например ще разберем, че цялата ритуалност на отвъдокеанската сватба отдавна се е превърнала в най-голямата досада в живота на доскорошните нейни най-яростни пропагандатори. Ще се убедим в това, дори ако направим само най-бегъл преглед в историята на киното. При търсене по дума "wedding" (сватба, сватбен) в търсещата машина на най-големия кино архив IMDB излизат над 300 заглавия на американски филми, съдържащи този символен низ. "Сватбена рокля", "Сватбеният певец", а също и близо 10, наречени "Сватбени камбани" обясняват факта за нездравото внимание на Холивуд към гръцките сватби. Просто киноиндустрията е на път да се удави в океан от американски сватби и трябва да си разнообрази живота, за да оцелее.

Ако забравим казаното дотук по адрес на филма, трябва да признаем, че той има едно огромно достойнство: смешен е. Смешно е например да научиш, че на гръцки "Хайде всички да влезем вътре" означава "Ехо триа архидиа", смешна е и манията на един от героите: "Кажете ми която и да е дума, за да ви докажа, че тя е гръцка", смешна е и откровено грозната булка, която става симпатична в своите комплекси.

Иначе за гърците нищо ново няма да узнаете. Новите работи ги е писал Каравелов.

 


* Моята голяма, луда гръцка сватба (2002). Оригинално заглавие - "My big fat greek wedding". Режисьор: Джоел Зуик. Жанр: Комедия. Производство: САЩ, Канада, 96 минути.

 

 

© Георги Календеров
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 16.08.2003, № 8 (45)