Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

2700 ТЕКСТА И КАРИКАТУРИ В "ПОД ИГОТО" И "СВИРЕПО НАСТРОЕНИЕ"

Георги Календеров

web

Около 2700 текстове и карикатури са излезли под рубриките "Под игото" и "Свирепо настроение" във вестник "Марица" през последните 7-8 години, сочи простата сметка. Те са като двете крила на прозореца, през който се хвърля поглед към разликата между реалния живот и живота, видян през очите на вестника, казва Александър Секулов, автор на рубриката "Под игото".

Текстовете в нея са с твърде неопределим жанр: понякога са есеистични, друг път публицистични, исторически, понякога са чиста поезия, или пък разказ в 10 реда. Пишат се за минута и половина-две. Как се прави разказ за такова време? Ами, написва се първата дума. Ако тя е точната, намерената, оттам нататък текстът си е излят, готов. Никога не се знае предварително как той ще завърши, финалът е винаги приятна изненада за автора, признава Секулов.

"Свирепо настроение" на Красимир Димовски е също уникално явление. Това е единствената рубрика в българския всекидневен печат, която се е задържала толкова време и е изцяло авторска (без да се прави по идея примерно на бай Енчо от Дуванли).

Любопитното е, че и текстовете, и рисунките нито веднъж не са минавали през редактор, не са били одобрявани или отхвърляни дори от водещия на броя.

Секулов и Димовски станаха лауреати на наградата "Пловдив" за "Под игото" и "Свирепо настроение". Покрай рубриките се появиха една книга и една изложба, първото седмично приложение ("Уикенд") в българската преса, първият фотороман, първата карикатура на 4 вестникарски страници.

Ако всичко това се събере на едно, смята Секулов, ще се получи една страхотна история с политика, радост и болка, хумор. На въпроса как се чувства, когато го нарекат Автора на "Под игото", той отговаря: Нашата двойна рубрика успя да запази скромността си до ден-днешен. Паралели с романа на Вазов може да се правят, доколкото публикуваното в нея е представително за един голям период от нашата най-нова история.

1 юни 2001
Пловдив

 

 

© Георги Календеров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 06.06.2001, № 6 (19)