Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РУСНАЦИТЕ: БЪЛГАРИЯ Е БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ!

Георги Календеров

web

България в днешния момент е единствено реалният вариант за емиграция на руснаците. Да, Швеция и Белгия са богати страни, но какво ще правите там? Такава е реториката на множеството агенции, появили се неотдавна в крайморските курорти и имиграционните сайтове в Интернет. Руснаците идват в България, влюбват се в тази "наистина европейска страна" и почват да обмислят начини да се заселят тук заедно с цялото си семейство. Тази задача не е сложна от руска гледна точка. Но ето как ни виждат самите бъдещи имигранти в България.

Манталитет и приспособимост

Основният проблем, с който се сблъскват пристигащите в Чехия или Германия е почти непреодолимата разлика в манталитета. В България ситуацията е друга - достатъчно бързо започваш да чувстваш ритъма на живота. Лесно читаеми вестници и списания, практически поголовно владеене на руския от страна на българите, общи корени на думите - всичко това позволява халмонично да се влеем в българския живот. Въпросът за приспособимостта обаче далеч не е второстепенен. Първите положителни впечатления, свързани с преселването в друга страна: от красивите и чисти градове, дисциплината и порядъка, отсъствието на пияни по улиците, приветливостта и вежливостта на хората и тъй нататък, постепенно отиват на втори план и с цялата своя острота възниква въпросът за твоето място в тази страна, за перспективите, твои и на децата ти, за новия кръг приятели. Въпроси, без чието решение животът става не толкова комфортен и безопасен, става лишен от съдържание.

За да се закрепиш и да получиш в перспектива разрешение за постоянно пребиваване, е възможно единствено ако се занимаваш с реален бизнес, плащайки различните данъци и наемайки на работа гражданите на България - колкото повече, толкова по-добре! Другата посока води само по пътя на разочарованието, загубата на пари и години от живота. Ако щете, това разрешение е своего рода награда, която държавата дава на чужденеца за неговия принос в икономическото и социално развитие. И както всяка една награда, и тези не се раздават ей така.

Отношението към русите

Отношението към руснаците в света има няколко градации, обясняват в агенциите: агресивно-отрицателно (например Полша), рязко-отрицателно (например Унгария и Хърватия), просто отрицателно (например Чехия и Германия), двойствено (България, Сърбия) и индеферентно (Науру, Буркина Фасо и др.) Двойнственото отношение на българите се дължи от една страна на добрия спомен за освободителите от турско иго, чиито паметници до ден-днешен украсяват много български градове, а от друга страна се дължи на неприятните спомени от следвоенния полуколониален статус, чиито паметници се прибират повсеместно.

Като цяло отношението не е лошо, далеч по-търпимо е, отколкото в Чехия и още повече в сравнение с Унгария. Хиляди българи са работили в Русия при социализма и са съхранили най-приятните спомени от своята младост оттам. 15 хиляди рускини са посетили България само през 1999 година!

На българите им харесва, когато един руснак им говори на български - един вид любезност в отговор на това, че почти всички българи владеят руския. Впрочем "българин" и "руснак", това са твърде общи понятия - може да се говори само за усреднено положение.

И трябва да се разбере, че ако вие не можете да се устроите в тази страна, значи проблемът е единствено у вас и ще ви се наложи да се промените. Така че гордостта, надменността, кривия характер и прочие руски особености е по-добре да бъдат оставени в родината си.

Главният извод

България в днешния ден е единственият достоен вариант за изселване заедно със семейството на човек, разполагащ със сумата 30 хиляди щатски долара (минимално, за обзавеждане на жилище и транспорт ще ви стигнат и 20, но за началото на бизнес явно 20 ще се окажат недостатъчни. А няма ли бизнес, няма и шансове). Едно от най-широко разпространените заблуждения в главите на желаещите да се преселят, е да оценяват привлекателността на страните по тяхното богатство и стандарта на живот на населението. Но това би било правдив критерий, само ако се стремите към статута на бежанец.

Един уважаващ себе си човек би разчитал единствено на своите сили и възможности. И ето тук действа принципът: Богатството на страната, която се каните да "ощастливите" със собствената си персона, трябва ясно да съответства на вашите финансови възможности.

България няма конкуренция в Европа

Дълго ли още ще продължи реалната възможност за бизнес емиграция в тази страна? Кой знае! Година, година и половина, не повече. От степента на сближаване с Европейския съюз зависи и степента на усложняване процедурите по заселването в страната. Но да не говорим за печални неща. Получавайки разрешително за постоянно пребиваване в България, вие се сдобивате и с приятен климат, безопасност, приятни за общуване хора, култура на европейско ниво, отсъствие на пияни и разбойници, възможност за бърза адаптация, ниски цени на недвижимите имоти, предсказуема политика на държавата и неизбежно влизане в ЕС.

Първата половин година все още ще следите новините по РТР или НТВ. Но след това изведнъж ще разберете, че не искате повече да виждате и да чувате за това, което се коментира по тия новини. Ще превключите на Канал 1 или БНВ, или направо ще изключите телевизора си и ще се отправите към най-близкото кафене: да пийнете биричка и да поговорите с новите си съседи.

Колко ли са страните с подобно отношение към България?

=== ИМЕЙТЕ ВВИДУ ===

Ето кои според руските агенции са условията за приспособяване в България: 1. Езикът. Той трябва да се знае. Това е аксиома и точка по въпроса. 2. Уважение към страната и хората, които я населяват. 3. Минимално умение да се мисли логически, да се взимат решения на основата на обективни изводи и анализ. Да дойдеш, това е само половината от работата, при това по-малко трудната. Сложното е да намериш себе си в новия живот и да организираш делата си. 4. Да споменем и "националната гордост на Великорусите". България, а и Чехия или Унгария - малки страни, борили се с векове за своята независимост с векове, твърде болезнено приемат всяко проявление на национално превъзходство или пренебрежение. И това трябва да се има предвид задължително.

 

 

© Георги Календеров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 07.08.2001, № 8 (21)