Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МУЛТИ-ЛЕВЪЛ

Георги Календеров

web

Хубаво си помислете! Но имайте предвид, че всеки ден, загубен в мислене, означава загуба на 50 долара след година. 50 долара дневно! Само след година! Но за целта ще трябва здравата да се потрудите. Достатъчно е да ви се работи. Това са част от думите, които би трябвало да "зарибят" кандидата за доходна работа, подмамен от множеството обяви и реклами в рубриките "Предлагам работа" на повечето вестници.

Задачата е примерно да "създаде структура" за мулти-левъл маркетинг на хранителни добавки. Оставаме с впечатлението, че тези таблетки на билкова основа са тъкмо онуй нещо, което цял живот сме търсили, което никога не ни е достигало. В Европейския съюз, накъдето сме се запътили, обяснява Информационният Спонсор, питат какви добавки използвате, преди да ви застраховат. Така че мърдане няма. Рано или късно правителството ще поощри нашата дейност. Та нали всичко е за здравето на хората! Информационният Спонсор може да бъде примерно украинец със златни зъби, който се е сдобил с тях благодарение на находчивостта и трудолюбието си.

Тук идва обаче един тънък детайл. Ако искате да се включите в тази структура, трябва да закупите две кашончета от склада в София за нищо и никаквата сума от по 90 долара на парче. Общо 180 долара. Един долар пък струва договорът, който автоматично ви превръща в Брокер. (Това се казва работодател - да продава договорите на работниците си. Пък те си мислели, че едва ли не ще им отпусне аванс...) Брошурата, обясняваща ви как точно става вашето забогатяване, е почти без пари: 25 долара! Какво са някакви си 25 долара, при положение, че вие ще се превърнете в Пазител на Тайната, на Формулата на Успеха!

Общо около 510 лева. После започвате да изграждате структурата, тоест да намирате още желаещи да работят или още по-просто казано да вложат 512 лева от излишните си пари в дистрибуцията на хранителни добавки.

И всичко е съвсем законно. Просто явно никой досега не се е сетил да си направи простата сметка. Потребителят по принцип заплаща 100 процента от стойността на продукта (прахчетата), а до производителя достигат едва 20 на сто от парите. Къде се губят останалите 80 на сто? Ами отиват за дистрибуция - търговска отстъпка, реклама, транспорт... Защо тези пари да не се разпределят така, че дистрибуторите сами да вършат цялата работа и да могат да забогатяват в зависимост от нивото си в йерархията! Още от началото Брокерът ползва привилегия, закупувайки продукцията направо от склада с 40 процента отстъпка. Другите 40, които му се полагат по рождение, ще дойдат на части. Дистрибуторите от първо и второ ниво получават по 5 процента от цената на всеки продукт, продаден от идващите след тях в структурата. Трето, четвърто и пето ниво пък взимат по 10 процента от всяко пласирано прахче или таблетка. И така нататък. Пей, сърце!

Само дето никой не ти казва кой луд освен теб ще даде 512 лева за хранителни добавки, вместо да си плати вересията за хляба и киселото мляко, която е заформил в кварталния магазин за хранителни стоки. Отговорът е: Най-добре да започнете от близките и роднините си, защото те ви имат доверие. Което е обида срещу цялото семейство, ама както и да е.

По същия начин стои работата и със застраховките "Живот", които се сключват по принципа на мулти-левъл маркетинга. (Понятието означава Маркетинг на много нива, или по-простичко казано поредната пирамида.)

Хората много са се наплашили от така наречените пирамиди, но този път ние им предлагаме нещо реално, обяснява Старшият брокер на жизненоважните застраховки. Зад нас стоят институти като "Граве" и "Алианц", сериозни имена. Тоест парите са си ваши и винаги може да си ги изтеглите или, не дай Боже, в случай на смърт, да ги получат наследниците ви. И тук пак се говори за Европейския съюз. Той бил поставял условието 20 на сто от населението да имат застраховки "Живот". А сега у нас как е? Срамота! Само 0.13 на сто са застраховани. Къде сме тръгнали, за каква Европа може да става въпрос въобще, пита Старшият брокер.

Съвсем ясно виждаме, че става дума за един "кух" пазар, който просто плаче да бъде завладян. И, който се сети да инвестира в него, ще забогатее. Няма значение дали вие искате да се включите в структурата. Пазарът си стои и чака. Друг ще се заеме с него, докато вие стоите и се двоумите.

Но ето за каква "инвестиция" говорим. Задължителната годишна премия, която трябва да внесем, за да се "включим" в системата, е 750 лева. И то не на месечни вноски, както искат простите застрахователни агенти, а на куп. Таксата за участие в семинар на Боровец е 72 лева. (Какво му плащаш, та там дори ти осигуряват вечерята!). Папката с материали и договори съответно е 42 лева. Като сложим транспорт и нощувка в Боровец, сумата отива доста над 1000 лева.

И отново трябва да се започне от близките и роднините. Те трябва да бъдат убедени, че е най-добре за тях да се включат в структурата срещу 1000 и кусур лева и да започнат мощно да я изграждат, тоест да търсят и други балъци с твърдата убеденост, че не е далече оня ден, в който всички ще бъдем богати, жените няма да изневеряват, а приятелите ни ще са застраховани до крак.

22 март 2001 г.

 

 

© Георги Календеров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.03.2001, № 3 (16)