Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДВИЖЕНИЕ ЗА СВРЪХЛИТЕРАТУРА ВАДИ "СВРЪХРОМАН"

Георги Календеров

web

Книга, наричаща себе си "свръхроман" се появи на пазара тази седмица. "Историята на Фани Хил" носи авторството Клеланд-Милър-Буковски и представлява своеобразен колаж от най-неприличните текстове на тримата писатели. Всъщност този "свръхроман" се определя и като "Един Проект на Борис R", обявявайки създаването на така нареченото Движение за свръхлитература.

За какво се бори това Движение. С "Историята на Фани Хил" идваме да посочим смъртта на постмодернизма, твърдят активистите, които засега предпочитат да останат в анонимност. След всичките "смесвания на високото и ниското в литературата", след всичките "завръщания на читателя", "омаловажавания на автора като участник в литературната творба", "игровите моменти", "повлияванията" и другите отличителни белези на постмодернизма, редно беше да се появи и този "колаж". Това явление вече не претендира за авторство върху текста на творбата, а само върху идеята за проекта за написването на една книга.

Проект, това е понятие от последните времена, илюстриращо възможността за намиране на пари и хора за свършването на дадена работа, обясняват активистите на Движението. Тоест отново можем да кажем, че писателят е мъртъв, но този път вече с него си отива и литературата в досегашния й обречен вид.

Смесването на текстовете от различни епохи не е направено механически. Героинята на Джон Клеланд Фани Хол всъщност "чува" повествувателните гласове на Чарлз Буковски и Хенри Милър. Един вид древният писател Клеланд се е "повлиял" от бъдещите си колеги. Стилът е доста предизвикателен и може да се каже, че този увлекателен вариант на "Историята..." е забранен до 21 години. Издателството е ИТА ЕСТ, а като "инвеститор" е посочен прочутият пловдивски галерист Торос Торосян.

 

 

© Георги Календеров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.07.2001, № 7 (20)

Други публикации:
Марица, 2001.