Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ

Георги Календеров, Димитър Иванов

web | Коматевските убийци

Романът "Пловдивските убийци" е вдъхновен от действията на петимата младежи от квартал "Коматево", които поставиха началото на дълга поредица от разстрели на сарафи из цялата страна. Героите на тази книжка обаче са обект на художествена измислица, въпреки отделните прилики с действителността.

Тук публикуваме част от текстовете в печата, които имат, или нямат отношение към края / началото на истинската история.

 

РАЗКРИТ Е ОРЪЖЕЕН АРСЕНАЛ НА ПЛОВДИВСКИ ОТРЯД ЗА УБИЙСТВА

Арсенал за цял десантен батальон е открит при операция на РДВР - Пловдив за залавяне на убийците на местните автомафиоти Георги Гаджев и Красимир Делипетров.

Над 50 кг 400-грамови тротилови пресовки, които могат да вдигнат във въздуха жилищен квартал, куфари с патрони, автомати "Калашников", пушки-помпи, пистолети "Макаров" със заглушители и патрони в цевите, пълнители, арбалети, бронежилетки, полицейски униформи, шокови палки, ножове и ръкавици са били иззети от няколко квартири при акцията за разкриване на двойния разстрел от 7 май.

Десантен калашник с гранатомет и заглушител бил изваден заедно с други муниции от вир на река Марица. Като собственици на намереното оръжие и вероятни извършители на грабежи на територията на цялата страна били задържани четирима пловдивчани на средна възраст 24 години.

"Дневен труд", 16 май 1996 г.

 

СЪУЧАСТНИЦИ НА ПЛОВДИВСКИТЕ ГАНГСТЕРИ СА АРЕСТУВАНИ В СОФИЯ

Трима души са били арестувани в София по подозрение, че са свързани с разбитата в Пловдив въоръжена банда, твърди информиран източник. Столичаните са участвали в разстрела на тримата полицаи в ЖК "Люлин", подозират криминалисти.

"Стандарт",17 май 1996 г.

 

ЗАДЪРЖАНИТЕ В ПЛОВДИВ НЕ СА УБИЙЦИТЕ ОТ ЛЮЛИН

Общият резултат е четири трупа и един ранен. Отсега нататък започва огромната работа по разкриване на престъпленията. Писанията в някои вестници, че полицията е знаела кои са авторите на убийствата, а ги е изчакала "да влязат по-навътре", са безумие.

"Дума", 20 май, 1996 г.

 

КОМАТЕВО СЪЖАЛЯВА УБИЙЦИТЕ НА САРАФИ

Граждани от Пловдивския квартал "Коматево" започват подписка в защита на арестуваните петима младежи. Повечето от тях са израснали пред очите им, хората ги познават и не вярват, че са извършили престъпления.

"Марица", 21 май, 1996 г.

 

САРАФИ ПЛАЩАТ ЗА ГЛАВИТЕ НА КОМАТЕВСКИТЕ УБИЙЦИ

Ако институциите не осъдят петимата задържани за серията въоръжени грабежи по чейнчбюрата, наемни убийци ще ги пречукат, научи репортерът. Сарафите са събрали пари за тяхното ликвидиране. Убийството трябвало да послужи да назидание на останалите, които поискат да посегнат на чейнчаджия в града.

"Марица", 7 юни, 1996 г.

 

НЕ ПУСКАТ БЛИЗКИ НА БЕКИРСКИ В СТРАНСТВО

Майката и сестрата на Христо Бекирски, прочул се като тартор на групата за поръчкови убийства от пловдивския квартал "Коматево", планирали да духнат зад граница. Двете жени стегнали багажа, но били спрени. По-късно окръжната следствена служба наложила забрана да напускат страната.

"24 часа", 19 октомври, 1996 г.

 

СКАНДАЛ: НЯМА СМЪРТ ЗА УБИЙЦИТЕ ОТ "КОМАТЕВО"

Вие не ги осъдихте, но аз ги осъждам на смърт - ще ми струва 5000 долара, заяви един от братята Караджови в очите на съдиите.

Секунди по-рано при гробна тишина представителите на Темида с председател Василка Атанасова прочетоха присъдите на коматевските убийци. 22 години за Костадин Танев (24). 20 години за Димитър Ковачев /24/. 18 години за Йордан Урумов (26). Най-леко ще е на Виолин Вачуров (23) - 16 години. Негов адвокат е орелът на правосъдието Красимир Елдъров.

Бащата на мъртвия Христо Бекирски - Петър, може да излезе на свобода срещу 50 000 лева парична гаранция. Той вече е излежал срока, определен от Темида - 7 месеца.

Екшън настана след четенето.

Срещу съда се нахвърлиха с голи ръце родителите на случайно загиналия Красимир Делипетров. Охраната едва ги възпря.

"Продажници!", "Купиха ви!", крещяха близките на разстреляния сараф от "Типо" Георги Караджов (Щъркела)...

Други - колеги на убития - се опитаха да заплюят съда в лицето.

"Марица днес", 29 януари, 1997 г.

 

ЕКСХУМАЦИЯТА НА ХРИСТО БЕКИРСКИ ИЗПРАВЯ МАГИСТРАТИ СРЕЩУ СЛЕДСТВИЕ

Ако се позволи ексхумирането на Христо Бекирски, Военна прокуратура ще се изправи срещу съдебна медицина и следствието. Отказът за изравяне на трупа ще потвърди хипотезата на "Марица днес", че той не е бил погребван близо година след смъртта.

"Марица днес", 9 януари 1998 г.

 

[Край]

<<<

 

 

© Георги Календеров, Димитър Иванов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 26.02.2001
Георги Календеров, Димитър Иванов. Коматевски убийци. Варна: LiterNet, 2001