Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР

[Светлозар Василев. Съвременната поезия на бесарабските българи]

web | Съвременната поезия на бесарабските българи

Тази книга е не само прощъпулникът на своя млад автор. Тази книга е не само началото на системните изследвания за литературата на бесарабските българи. Тази книга за пръв път огласява, а дори бихме могли да кажем, че в някаква степен к о н с т р у и р а един непознат културен феномен.

Проучването на литературата на българските общности зад граница е все още предстоящ проект. Ето защо работата на Светлозар Василев буди изключителен интерес. Тя има своята стойност колкото с дадените отговори, толкова - и всъщност в много по-голяма степен - с поставените въпроси.

Имах удоволствието, а и щастието на изследвача, да присъствам - и в някаква степен да "акуширам" - при раждането на това проучване. Имах удоволствието да наблюдавам и процеса на издирване, и процеса на осмисляне на съвременната поезия на бесарабските българи. И мога да свидетелствам пред бъдещия читател, че те бяха осъществени с изключителна упоритост и симпатия.

Първата задача, пред която се изправя авторът на това проучване, е почти пълната липса на информация за съвременната поезия за бесарабските българи. Издирването и е осъществено чрез множество лични контакти с нейните създатели - самите те често озадачени от заявения интерес към усилията им да идентифицират себе си в потока на културите, които обитават по каприза на преселническата си участ. Без съмнение издиреното от Св. Василев ще легне в основата на бъдещите проучвания на тази литература и това прави книгата му уникална.

Другата цел на изследването е осмислянето на съвременната поезия на бесарабските българи като културен феномен, осъществяван на драматичната граница между "свое" и "чуждо" и поставящ изключително много въпроси. Именно тук догадките на автора са значително повече от отговорите, до които той стига. И се надявам, че това е един от шансовете началото, поставено от Св. Василев, да се превърне в изкушение за българистичната наука.  

 

 

© Елена Налбантова
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 23.11.1999
Светлозар Василев. Съвременната поезия на бесарабските българи. Варна: LiterNet, 1999

Други публикации:
Светлозар Василев. Съвременната поезия на бесарабските българи. Ямбол: Хера АД, 1999.