Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЪВ ЦЯЛОСТЕН ОПИС НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ УКРАЙНА И МОЛДОВА

Елена Налбантова

web

В края на 2003 г. в гр. Кишинев излезе от печат уникален библиографски указател, който представя натрупаната в продължение на около 250 години книжнина, посветена на българите от Молдова и Украйна. Изданието е осъществено от АН на Р Молдова, Института за междуетнически изследвания и Научното общество на българистите в РМ. Авторът на този труд, докторът по история Ив. Ф. Грек, както и редакторите Н. Н. Червенков и Л. М. Коробко, са осъществили колосално дело по събирането, библиографското описване и редактирането на почти 10 хиляди източника на български, руски, украински, молдавски, румънски и др. езици. Както споделя в предговора Ив. Грек, предварителната амбиция е била да се организира широк международен колектив от учени, които да реализират едно максимално пълно описание на написаното по темата. "За голямо съжаление - продължава Ив. Грек - 90-те години на ХХ в. бяха в много отношения абсолютно неблагоприятни за работа над толкова мащабно замислен ретроспективен научно-библиографски указател." Това е довело до корекции в първоначалния план на книгата, чието изпълнение дори при известно редуциране на източниците, би изисквало, по думите на съставителя, многотомно издание - задача, непосилна за един човек, а и изискваща значително повече време за своето осъществяване.

Но и в предлагания вид справочникът представлява изключително ценна придобивка за тези дялове на науката, които се занимават с проучването на миналото и настоящето на българската диаспора.

Материалът в указателя е организиран според хронологичен и тематичен принцип: обособени са шест раздела, проследяващи историята на българските преселници в Украйна и Молдова, като в рамките на тези дялове са разслоени подчасти, посветени на изследванията на техния стопански, политически и културен живот. Представена е също библиографията за българските населени места, за дейците на диаспората, за издадените от тях книги и пр.

Разбира се, както всяко човешко дело, и в това могат да се открият пропуски, но за непълнотите на своята работа ясно съзнание са имали и авторът, и неговите редактори. Тези непълноти обаче в никакъв случай не намаляват стойността на предложената библиографска съкровищница. Както с основание пише Н. Червенков в предговора, "след издаването на този труд ще може да се пристъпи към подготовката на нови обобщаващи трудове по проблемите на българската диаспора."

На предлагания справочник без съмнение му предстои да стане незаменим помощник за всеки, който пристъпи към проучване на един или друг аспект от богатата и сложна история на българите в Украйна и Молдова.

 


Иван Грек. Болгары Молдовы и Украины: вторая половина ХVІІІ в. - 1995 г. Библиографический указатель литературы. Научны редактор доктор истории Н. Н. Червенков. Библиографический редактор Л. М. Коробко. Кишинев, 2003.

 

 

© Елена Налбантова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.10.2004, № 10 (59)