Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

1959 ГОДИНА

Чудомир

web | Дневник

15 януари

От много месеци насам, едва днес започна да вали ситен дъждец. Дано Новата година не е така суха!

С тия уедрявания на кооп[еративните] стопанства, с изпращане на работа в предприятията на чиновниците до 35 год[ишна] възраст и пр., тя обаче е доста тревожна и, по всичко изглежда, "усилна" (години, години, усилни, размирни).

Аз от 2 месеца съм се разрисувал. Не мога да пиша, спира ме нещо, не се чувствувам свободен да кажа, което мисля. Нека разправят за свобода на творчество.

* * *

Като пенсионер никак не скучая. Имам какво да правя и с какво да запълвам времето си. Чета, пописвам, рисувам, почивам и времето тече. Просто се почудих сега, като погледнах календара и видях, че половината от януари се изминал.

* * *

Вчера получих хонорар за поместените в сборника "Лъжа вековна" три разказа и една статия в сборника "Освобождението на България" - издания на Писател[ския] съюз.

Съобщиха вестниците, че мои разкази били печатани в итал[иански] вестници.

За Нова година получих честитки от Ника Глен и Ел. Романова - Москва, а също така и от д[иректо]ра на библиотеката в[ъв] Венеция, който ми изпрати и една кукла-гондолиер. Поздравиха ме и почти всички столични редакции.

1 май

Колко време не съм писал нищо, сякаш животът ми през тези месеци е протекъл сиво и безинтересно. Всичко е навик.

Жена ми през април прави изложба в София и то с[ъс] значителен успех.

Продадоха се 12 картини, което за днешните времена е събитие. Аз също рисувам, защото трудно е да пишеш или, по-право, да печатиш хумор сега. Рисувам моите нашенци и кога по-добре, кога по-зле - всеки ден по нещичко си надрасквам.

* * *

По-рядко ходя вече в музея, откак назначиха за директор Георги Станчев, който нищо не разбира и никога не е мислил, че ще бъде поставен на такъв пост.

В наше време се навъдиха "спец-и" за всичко. На този Станчев да му бяха предложили да стане архиерейски наместник, веднага се съгласяваше, стига заплатата да е над 1000 лв.

За пръв път приех от Писателския съюз "творческа помощ" от 1600 лв. с[ъс] задача да напиша нещо за розите и розобера. Страх ме е, че нищо няма да излезе.

22 юни

Пак ходих в София за изложбата на Ал. Божинов и купих един негов портрет-карикатура. Изложбата му го изложи доста, защото е изгубил мярка за какво може и какво не - оглупял е. Дава, напр[имер], серия илюстрации на "Под игото", които са слаби и с много анатомически и др[уги] грешки. Излага и 5-6 пръстени паници с народни мотиви, които нищо не допринасят за творчеството му. Излага и слаби, незначителни скици от Париж.

* * *

Гледах пиесата "Всяка есенна вечер" от Ив. Пейчев и си мисля, че той ще напише нещо много хубаво в тази област. "Бай Ганьо", драматизиран от Челкаш, е нищо.

Изложба имаше и акварелистът Гешев. Безвкусица.

На млади години Божинов, какъвто е слаб, тънък и висок, си направил кафяв костюм и се похвалил на Елин Пелин, а той го разгледал и му рекъл:

- Приличаш ми на ръждясал гвоздей.

Посетих и разгледах работите на завършващите Художествената академия. Вот маладци! Вкус, чувство за композиция, стегнат рисунък - браво! Божинов, аз и други от старото поколение да идем и се поучим от тях!

Лошо са ни учили нас, при лоши условия сме следвали, самите професори са били неопитни, нямало е отгде да видим нещо и т.н.

* * *

Казаха ми, че новата пиеса на Орлин Василев претърпяла неуспех.

Той имал вила в Горна баня, някъде към Мездра, купил си къща в центъра на Варна и живее в огромен апартамент в София, на ул[ица] "Волов". Да е жив Алеко, ще възкликне:

- Ашколсун, кьопоолу!1

* * *

Попитаха Божидар Божилов вярно ли е, че имал 2 леки коли, а той отговори:

- Да, аз имам много коли и много жени.

Бяхме в София и гледахме "Крал Лир", "Камък в блатото"2 и "Вдъхновение" от Магда Колчакова. Разгледахме графическата изложба и тази на Кукриниксите3. Асен Найденов ни разходи с колата си до язовир "Сталин"4, Самоков, Боровец и пр.

22 октомври

Гостуваха ми Кукриниксите, с които се запознах в София на изложбата им. Приятни, културни хора. Прегледаха ми рисунките, заведох ги да видят гробницата, музея, ходихме и в някои грънчарски работилници и заминаха за Ленинград.

Аз все още не съм разбрал с една палитра ли работят големите маслени картини или с три.

* * *

Получих писмо от Кочо Щъркелов, който рисува из Рила. Много е доволен. "Четката ми пее, пее." - така пише този 71-годишен лирик.

* * *

Берлинското книгоиздателство "Wolk und Welt" ми предлага да издаде един том мои разкази. Щял да ги превежда Димитър Статков. Нямам нищо против, разбира се, даже да отида там и си получа хонорара.

* * *

Издателство "Български писател" също ми пише, че ще ми издаде сборник от "Избрани" през 1960 г[одина]. Здраве да е само!

28 октомври

В града ни няма дърва и въглища. Пред "Топливо" се трупат опашки от 4 ч[аса] през нощта, за да им отпуснат 150 к[ило]гр[ама] дърва или половин тон въглища.

* * *

Сърцето ми всеки ден ме подсеща, че скоро ще спре да тупа.

9 декември

Подписах договор с Берлинското издателство, но книгата ще излезе през 1961 г[одина]. Преводачът изпратил около 30 разказа. Запознах се с него. Струва ми се, има слабо чувство за хумор. Инак културно момче, възпитано и знае немски добре. Той е във връзка и с немец-филолог и често се допитва до него.

* * *

До 20 т[ози] м[есец] трябва да изпратя материалите за новото издание на "Избрани" от издат[елство] "Български писател", ще влизат още някои разкази, а може би и рисунки.

* * *

Гостува ми поетът Веселин Андреев - мил, приятен човек - чист, честен, обичлив.

"...Колкото за избиране между рая и ада, аз не мога да реша, защото имам добри приятели и на двете места."

Марк Твен

* * *

"Даже и лъвът е заставен да се пази от мухите."

Немска поговорка

"По-лесно е да напишеш десет философски книги, отколкото да приложиш един принцип."

Толстой

* * *

Нищо не е отваряно по погрешка тъй често, както нашите уста.

* * *

Хората приказват за библейски чудеса само затова, защото животът им е лишен от всякакви чудеса.

* * *

Аз никога не бих членувал в една организация, която приема за членове такива като мене.

* * *

Ако животните имаха разум, те биха вършили глупости, както ние човеците.

 

 

БЕЛЕЖКИ:

1. От тур. - Браво, кучи сине! [обратно]

2. Комедия от Г. Караславов. [обратно]

3. Кукриникси - творчески колектив от художниците-графици и живописци (Михаил Куприянов, Порфирий Крилов и Николай Соколов). [обратно]

4. Днес яз. "Искър". [обратно]

 

 

© Чудомир
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 04.11.2004
Чудомир. Дневник (1947-1967). Варна: LiterNet, 2004

Други публикации:
Чудомир. Дневник (1947-1967). Казанлък: Фондация "Чудомир", ИКК "Славика - РМ", 1994.