Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЛЕДВА

Списание за университетска култура

 

София 1635, ул. Монтевидео 21, тел.: (02) 8 110 112
Имейл: sledva@nbu.bg
Издава Нов български университет

 

Редакционна колегия: Биляна Курташева (главен редактор), Лора Шумкова, Геновева Димитрова, Камелия Николова, Йордан Ефтимов, Веселина Василева

Редакционен съвет: Богдан Богданов, Михаил Неделчев, Валерия Фол, Антоний Тодоров

Графичен дизайн: Надежда Олег Ляхова

Коректор: Лора Султанова

СледваСледва започна да излиза през 2002 г., самоопределяйки се като списание за университетска култура, издавано от Нов български университет. Прекрасно, ще кажете, но що е университетска култура? Списанието няма претенцията да дава единствен и окончателен отговор на този въпрос. Защото преди всичко университетската култура не е нито нещо крайно, нито нещо хомогенно, за да подлежи на единно и стройно описание. Тя е по-скоро непрекъснато ставане, процес на комуникация на различни равнища (институционални и неформални), обмен на знания и модели на поведение, осъществяващи се в специфична среда, в която аудиторията, читалнята и кафенето са еднакво важни. Амбицията на изданието е да създава пространство, в което четивността и академизмът не си противоречат, а плодотворно се допълват в полза на един по-широк авторски и читателски кръг; пространство, в което се вписват адекватно и строги академични текстове от вече утвърдени автори и "първи стъпки" на студенти.

Сред по-известните имена, появявали се на страниците на Следва са Вера Мутафчиева, Богдан Богданов, Михаил Неделчев, Валерия Фол, Милчо Левиев, Владимир Градев, Боян Манчев, Бойко Пенчев, Елена Алексиева, Възкресия Вихърова и др., в превод са публикувани текстове на британския теоретик на литературата Тери Игълтън, на немската изкуствоведка Изабел Вюнше, на испанския литературовед и поет Висенте Салинас и др. Същевременно списанието непрекъснато се стреми да открива и формира свой кръг от млади автори, най-вече студенти от различни специалности в НБУ, а постепенно и от други университети - Олег Константинов и Никола Бошнаков (които прописаха за кино на страниците на Следва, а после и във вестник "Култура"), Дария Паунова, Георги Хаджиев, Емил Евгениев, Виктория Крумова и др.

Като водещи теми естествено се обособиха изкуството, комуникациите и науките за човека в съответствие с профила на НБУ. Разбира се, даваме си сметка, че университетът далеч не ни е даден само в текстове, затова и неговият списаниен образ би бил винаги малко или много непълен, едностранчив. Освен това има сектори на университетската култура, които трудно подлежат на едно по-популярно, медийно представяне, като например математиката, макар да се надяваме някой ден да публикуваме текстове и на тази тема, защо не дори математическо есе.

Сред рубриките в списанието, вариращи в различните броеве, са "Прочити" - за критически и интерпретативни текстове в хуманитарната област; "Визии" - с рефлексии върху върху проблематиката на аудиовизуалното и медийното и тяхното преподаване; "Лекция" - за представителни академични лекции; "Семинар" - представяща теми и текстове от различни семинари в НБУ и в други университети. Особено плътни и разнообразни са редакторските рубрики за кино и театър - съответно "В кадър", водена от Геновева Димитрова, и "Авансцена", водена от Камелия Николова. От последния брой тръгна "Музика за хамелеони" (по идея и под редакторството на Лора Шумкова) - място за лични версии за съвременната алтернативна музика. Под рубриката "Първи стъпки" (шеговита отпратка към някогашните едноименни страници в "Родна реч") поместваме първи опити на студенти в творческото писане и в художествения превод. А "Европудинг" (алюзия към едноименния младежки филм) събира преживелици и впечатления на Еразмус-студенти, обучавали се в чужбина по линия на университетския обмен, и изобщо текстове, посветени на академични и параакадемични пътувания - в Испания, Германия, Словения, Сърбия. И ако тази обичана рубрика разширява университетската култура по хоризонталата на географията, то рубриките "Архив" (на Надежда Александрова) и "Наследства" (на Емил Димитров) й придават дълбочината на историята - припомнят забравени фигури, документи, факти от културната и академичната история на България, част от които се съхраняват в библиотеката на НБУ.

В заключение трябва да подчертаем, че Следва не би било това, което е, без графичния дизайн на Надежда Олег Ляхова, без работите на студенти по фотография в НБУ, които се подбират и поместват във всеки брой.

Списанието излиза три пъти годишно, струва 4 лв. Последният му брой е двоен - 8&9. След известни проблеми с разпространението Следва вече може да се намери в по-добрите софийски книжарници.

От редакцията - Биляна Курташева

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.09.2004, № 9 (58)