Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СЛАВЯНСКИ ДИАЛОЗИ

Списание за славянски езици, литератури и култури

 

Имейл: slav_dial@yahoo.com
Издава ПУ "Паисий Хилендарски", Пловдив

 

Славянски диалозиГлавен редактор: Жоржета Чолакова, зам.-главен редактор - Юлиaна Чакърова-Бурлакова, техн. секретар - Елена Любенова.

Редакционна колегия: Борис Норман (Беларуски държавен университет, Минск, Беларус), Иван Куцаров (Пловдивски университет, България), Йежи Русек (Ягелонски университет, Краков, Полша), Карл Гутшмит (Технически университет, Дрезден, Германия), Реймон Детре (Университетът в Гент, Белгия), Хана Гладкова (Карлов университет, Прага, Чехия).

Списание Славянски диалози е издание на Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", чийто първи брой излезе през месец юни, 2004 г. То е първото по рода си славистично периодично издание у нас, което има за цел да постигне широка панорамна перспектива върху културното развитие на славянските народи от най-далечни исторически времена до нашето съвремие.

Името предполага известна провокативност: имало ли е и има ли днес истински диалог между славяните? Благородната славянска идея за духовна взаимност - особено популярна в някои епохи - не задава ли всъщност контрапункт на користолюбиви идеологически и политически манипулации, спекулиращи с естествената потребност от културно общуване? И не доказва ли многовековната ни история, както и най-новото време, че истинският диалог може да бъде осъществен единствено в сферата на духовното ни културно битие, а не върху политическите фасади?

Тези и други подобни въпроси списанието не коментара, тъй като не желае да навлиза в територията на политическата история и националистична патетика, която - за съжаление - почти всеки славянски народ владее във висока степен. Целта на списанието е друга: да се абстрахира от политическата идеология - макар че темата "славянство" сякаш провокира най-напред именно такива асоциации - и да зададе многообразните посоки в духовното себеизразяване на славянските народи.

Славянски диалози разбира диалогизма не само като основен алгоритъм на културното битие, но го е превърнал и в своя концептуална парадигма. Предлаганите текстове са не само с различен национален адресат, но и с различен тематичен и жанров характер: научни изследвания от различни области на хуманитарното знание, художествени текстове в превод и оригинал, рецензии и анотации за най-нови издания със славистична проблематика, електронни адреси на портали, хроника на културни събития и пр. Това културно многогласие е организирано в дванадесет рубрики, основната част от които ще бъдат постоянни. И тъй като диалогизмът е динамична величина, това предполага отвореност и вариативност както на самите рубрики, така и на предлаганите трактовки.

Рубриката "Извори" припомня дейността на личности от славянския свят, които имат фундаментално значение в дадена научна или художественотворческа област. Те са представени чрез свой авторски текст, непубликуван досега на български език. "Непожълтели страници" реабилитира в подобен исторически ракурс стари издания, забравени от съвременния читател. "Преводачески ракурси" осъществява диалога между различни преводни интерпретации на един и същи текст, както и между самия оригинал и неговите преводи на различни славянски езици, а "Диалози" показва как чуждият славянски език може да се превърне в език на собствения поетически изказ. "Нови преводи" запознава читателите с текстове на значими славянски автори, които за първи път се представят в превод на български език. В рубриката "Научни изследвания" се публикуват разработки от български или чужди автори върху проблеми от различни научни области: езикознание, литературознание, етнология, изкуствознание, история, културология. Академичната славистика е също така обект и на специална рубрика - "Славистиката по света", която представя различни университетски центрове, в които се изучават славянските езици и литератури. Научната славистична продукция от последните години е критически отразена в рецензии или анотации, като в кръга на последните се включват и новоизлезли художествени произведения от славянски писатели с изявено присъствие в съвременния литературен живот.

Списанието дава възможност за творчески научен дебют на студенти (магистри и докторанти). "Виртуални страници" съдържа адреси на сайтове с информация за историята и културата на славянските народи, както и за специализирана периодика по света. Рубриката "Хроника" отбелязва годишннини на видни учени и писатели, научни форуми и конференции, литературни конкурси, събития с различен културен характер. Последната рубрика - "Календар", дава изчерпателна информация за значими явления в целия славянски свят.

Периодичността на Славянски диалози е тримесечна, като всяка година една от книжките ще бъде тематична. Тази година тематичната книжка е посветена на авангардизма.

Желаещите да получат по електронен път някои от публикуваните материали или да участват със свой текст в списание Славянски диалози, могат да ни пишат на адрес: slav_dial@yahoo.com

От редакцията - Жоржета Чолакова

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.09.2004, № 9 (58)