Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

SCRIPTA & E-SCRIPTA

Списание за интердисциплинарни медиевистични изследвания

 

София 1113, бул. Шипченски проход, № 52, бл. 17
Имейл: anmilten@bas.bg
Издание на Института за литература, БАН

 

Scripta & e-scriptaРедакционен съвет: Анисава Милтенова (България), Габор Кланицай (Унгария), Дейвид Бирнбаум (САЩ), Елисавета Мусакова (България), Ралф Клеминсон (Великобритания), Себастиян Кемпген (Германия), Сергей Иванов (Русия), Славия Бърлиева (България), Татяна Славова (България).

Съставителите на всяка книжка се менят на ротационен принцип.

Списание Scripta & e-scripta започва да излиза през 2003 г. (съставител на кн. 1 е Анисава Милтенова) и има периодичност на годишник. Издателите имат две основни цели: да насърчат интердисциплинарните медиевистични проучвания (от областта на историята, литературата, лингвистиката, антропологията, културологията и др.), занимаващи се с проучването на средновековното писмено наследство, и да отделят специално място за приложението на компютърните технологии в хуманитаристиката. Наред с това, Scripta & e-scripta публикува преглед и рецензии за новоизлезли книги с медиевистична насоченост, информации за проекти и др. Отразява се дейността на Комисията за компютърна обработка на средновековни ръкописи и старопечатни книги към Международния комитет на славистите, основана през 1998 г. по време на конгреса в Краков.

Една от най-важните рубрики в списанието е "Дебюти", която е израз на подчертания стремеж на екипа да стимулира интереса и активността на младите изследователи-медиевисти.

На материалите, свързани с компютърна лингвистика и с компютърно програмиране в областта на медиевистиката, е отредено първостепенно място. Съставителите поместват статии, представящи нови изследователски методи и подходи при създаването на електронни бази от данни, чрез които се улеснява достъпът до средновековните паметници и обработката на текстовете.

Scripta & e-scripta е насочено към студенти, преподаватели и широк кръг специалисти от всички сфери на медиевистичното познание в България и чужбина.

Списанието приема публикации на английски, немски, френски и руски езици, придружени с кратко резюме на български и неголяма биографична бележка за автора.

От редакцията - Анисава Милтенова

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.09.2004, № 9 (58)