Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЙЧО РУСКОВ
(1929-2006)

(In memoriam)

Райчо РусковСлед тежко и мъчително боледуване в навечерието на 24 май 2006 г. ни напусна доц. д-р Райчо Русков - човек с неспокоен дух, с критичен ум и с голямата амбиция да издигне литературното образование в училище.

Доц. Райчо Русков е първият доктор по методика на обучението по литература (тогава кандидат на педагогическите науки) в СУ "Св. Климент Охридски". Защитил е докторската си дисертация в Русия. Той е първият, който разработва проблеми на изразителното четене като същност, подход и реализация в средното училище. Работи още по проблеми на рецепцията на художествен текст, издава книга, свързана с историографията на обучението по български език и литература, проявява подчертан интерес към българския песенен фолклор и го популяризира чрез книга.

По-значимите публикации на доц. д-р Райчо Русков са монографиите "Изучаване на "Гераците" в училище", 1970; "Проблеми на изразителното четене", 1973; десетки студии и статии по проблеми на методиката и образованието, антологиите "Изкуството на художественото слово", 1988; "Незаглъхнали извори", 2001; "Дето е сълза капнала" (родопски песни), 2000.

Доц. д-р Райчо Русков е един от създателите на Катедрата по методика на обучението по български език и литература и в нея винаги ще остане запазено неговото място.

Поклон пред светлата му памет!

 

 

Колегите от Катедрата по методика, Факултет по славянски филологии - СУ "Св. Кл. Охридски"
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 3
© Електронно списание LiterNet, 17.08.2006, № 8 (81)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 3.