Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИНФОРМАЦИЯ

ПОЗИЦИЯ

Български език и литература, 2008, кн. 2

До
Председателя на Народното събрание
Министър-председателя на Р България
Председателя
на Комисията по образованието на НС
Министъра на образованието и науката

Позиция

на Катедрата по български език, Катедрата по методика на обучението по български
език и литература и Факултетския съвет на Факултета по славянски филологии при
Софийския университет "Св. Климент Охридски"

ОТНОСНО: Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета

Уважаеми дами и господа,

Академичната общност на Факултета по славянски филологии при СУ "Св. Климент Охридски" се запозна с проекта за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета и изразява своето категорично несъгласие с отмяната на т. 4 от чл. 16, която гласи, че от Държавните образователни изисквания отпада "усвояването на книжовния български език". Не сме съгласни с чл. 17, ал. 4, т. 4, в която се определя "усвояването на книжовния български език", да се администрира с наредби на министъра на образованието и науката.

Това предложение влиза в категорично противоречие с чл. 3 от глава първа на Конституцията на Република България, който гласи, че "официалният език на републиката е българският". Книжовният български език е основа за прилагането на ДОИ във всички области по чл. 16 от Закона за народната просвета. В този смисъл т. 4 от чл. 16 – усвояването на книжовния български език – е conditio sine qua non на образователния процес.

Мотивите за предложението са несъстоятелни, защото според нас е абсурдно да се намерят аргументи в защита на законодателно решение, което поощрява незачитане на официалния език на Република България и Конституцията й.

Отмяната на т. 4, чл. 16 обезсилва действието на т. 2 и т. 3 от същия член, които се отнасят до общообразователния минимум, учебния план и учебното съдържание. В случай че ДОИ не се отнасят до усвояването на книжовния български език, то българският език престава да бъде основен учебен предмет. Премахването на т. 4 означава, че може да не се усвоява книжовният български език, а друг език, който е защитен от закона по горепосочените т. 2 и т. 3.

Отмяната на т. 4 от ДОИ влиза в противоречие със Закона за Държавните зрелостни изпити и обезсилва провеждането им по български език и литература. От тук следва, че чрез ДОИ ще се защити полагането на ДЗИ по всеки друг език, но не и по български език.

Приемането на Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета ще влезе в противоречие с националните стратегически цели и с езиковата политика в Европейския съюз, на който България вече е член. Припомняме, че основен приоритет на тази политика е защитата на националния език на всяка страна член на ЕС и че сред базисните умения за европейския пазар на труда на първо място е владеенето на националния книжовен език на страната.

Очакваме от държавните институции национално отговорно поведение, което няма да допусне незачитане на официалния език на Република България и Конституцията й.

Декан на ФСлФ: (проф. дфн Панайот Карагьозов)
Ръководител на Катедра по български език: (доц. д-р Гергана Дачева)
Ръководител на Катедра по методика: (доц. д-р Адриана Дамянова)

19.03.2008 г.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 2
© Електронно списание LiterNet, 13.07.2008, № 7 (104)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 2.