Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЛОДОТВОРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Български език и литература, 2005, бр. 6

Връзката между Катедрата по методика на обучението по български език и литература и Националната гимназия за древни езици и култури се установява още с основаването на гимназията през 1977 г. и продължава без прекъсване до днес. Юбилеят е празничен повод да направим равносметка за ползотворното сътрудничество през годините - за това, което катедрата и гимназията са си дали взаимно.

Съвместната работа е предпоставена от основаването на гимназията в тясна връзка и сътрудничество със Софийския университет. Така от самото начало класическото училище става база на Софийския университет, в която се обучават студенти по редица хуманитарни специалности - български език и литература, класически езици, история, философия и култура. Учителите по български език и литература, работили през годините в гимназията, са и базови учители към катедрата по методика: Гергина Тончева, Лилия Сушева, Маргарита Велева, Стамена Димова, Стана Чолакова, Албена Руневска, Любов Шишкова. Всяка от тях се откроява със своя специфичен принос към проблемите на методиката, станал възможен именно и благодарение на сътрудничеството с катедрата, която винаги ни е оказвала научна и методическа помощ.

В рамките на образователния и научния обмен вече 27 години учениците на гимназията - чрез студентите по българска и славянска филология, имат възможност да се докоснат до духа и атмосферата на Софийския университет, където виждат естествено продължение на своето образование. Националната олимпиада по български език и литература, организирана в сътрудничество със Софийския университет и катедрата по методика, се превърна във възможност за наши ученици - благодарение на своите учители, натрупали опит в кандидатстудентските кампании и свързаните с тях проблеми на интерпретативното съчинение, да изявят за първи път публично своите възможности и таланти. Сред тях се открояват имената на Явор Гърдев, Велизар Садовски и Деница Такева.

В прекрасна традиция се превърна оползотворената възможност възпитаници на гимназията да провеждат педагогическия си стаж отново в гимназията, след което да се връщат като учители по български език и литература в родното си класическо училище. В момента тези колеги са Любов Шишкова, Мирослав Миланов и Евгени Зашев. Чрез тяхната работа духовната връзка между гимназията и университета се осъществява във всекидневната практика.

Юбилейният повод ни връща в онова плодотворно време, когато катедрата работеше едновременно и за обучението на студентите, и за развитието на базовите учители в София. Имаше ритъм на взаимодействие - академично, административно и творческо. Най-честите му форми бяха обсъждания на определени теми, уроци, публикации. Директно се предаваше методически опит - забележителен пример в това отношение беше срещата с руския проф. Марнцман в Софийския университет. Провеждаха се съвещания, срещи с писатели и поети (в сътрудничество с Дома на учителя), педагогически четения със следващо издаване на сборници и др. Това беше един непрестанен диалог на търсене, откриване и развитие. Осъществяваха го компетентно и активно проф. Мария Герджикова, доц. Милена Васева, доц. Райчо Русков, проф. Кирил Димчев. Катедрата приобщаваше в работата и инспекторите от МОН Иванка Тодорова и Татяна Стойкова, специалистите от ЦИУУРК - София Филипова. Живата всекидневна работна връзка между колегията на базовите учители по български език и литература и катедрата по методика осъществяваше Йонка Кръстева. Започнала кариерата си като всеотдаен учител, когото неговите ученици и до днес помнят, нейното присъствие в катедрата - вниманието, тактът, компетентността бяха основата на нашата общност. Това сътрудничество тръгваше от животворната традиция и утвърждаваше актуални тенденции в обучението по български език и литература.

В забързания ритъм на днешния ден връзката на методическото обединение на учителите по български език и литература в гимназията и катедрата по методика при Факултета по славянски филологии не отслабва, въпреки че срещите са по-редки. Плод на съвместна работа на колектив, ръководен от гл. ас. д-р Татяна Ангелова от катедрата, бяха проведените в периода 2000-2001 г. изпитни тестове по български език за кандидатстване след 7. клас. В рамките на този проект успешно се изяви Любов Шишкова.

Юбилеят е повод не само за равносметка, но и за пожелания, свързани с перспективите на сътрудничеството. Днес в катедрата работят и много млади специалисти, на които се пада отговорният дял да продължават и да развиват благотворното дело.

На всички - здраве и успех! На добър час във второто полувековие!

 

 

© Преподавателите от Националната гимназия за древни езици и култури
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2005, № 6
© Електронно списание LiterNet, 25.01.2006, № 1 (74)

Други публикации:
Български език и литература, 2005, № 6.