Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Август  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2007, бр. 3

Гюрова, Вяра, Божилова, Ваня, Вълканова, Вероника, Дерменджиева, Грета. Интерактивността в учебния процес. София: Евро-прес, 2006.

Изследването показва защо множество ученици са демотивирани да участват в учебния процес и набелязва възможни пътища за преодоляването на този фундаментален проблем; анализира обучението, създаващо "тълпа безлични същества", и разкрива как би трябвало да се актуализират образователните цели, като се пренасочат от трупане на знания към формиране на умения за учене, към дейностно ангажиране на ученика в урока и към превръщането му в субект на учебния процес - вместо да се прилагат традиционните средства за "насилие" върху него - принуда, контрол, задължение и пр.

Иванова, Албена. Поезията на Южнославянсия символизъм. София: ИК "БАН", 2007.

Това е първото по рода си компаративистично изследване на символистична поезия върху литературен материал от четири национални литератури: българската, сръбската, хърватската и словенската. Наблюденията обхващат значим дял от територията на Балканския полуостров с оглед обективирането на картината на изявите на символизма като литературно направление. Изведени са типологичните сходства, представящи панорамно особеностите на символизма в тази част на Югоизточна Европа. Обръща се внимание и на индивидуалните профили на отделни автори.

Горчева, Мая. "Иконите спят". Превъплъщенията на модерната душа. София: Фабер, 2006.

Авторката, позната на четящата публика с монографиите "Между текста и цитата" (2004) и "За българската проза от 30-те" (2005), посвещава третата си книга на стихосбирката "Иконите спят" от Гео Милев.

Василев, Сава. Разсъбличането на метафорите. Личности, творби и сюжети в българската литература на ХХ век. Велико Търново: Слово, 2007.

Книгата събира изследвания върху персонализма в идеите на Д. Кьорчев за литературната критика; сп. "Златорог", литературната общност около него и сюжета Вл. Василев - Смирненски; върху езика на поемата "Септември" като език на бунта; разноликата творческа фигура на Св. Минков; поетическия свят на Далчев; моралната проблематика в "Снаха" от Г. Караславов; психологическата драма и интригата между половете в "Поручик Бенц" от Д. Димов; техниката "събличане на метафорите" в "Суматоха" от Радичков; стила на Й. Вълчев; "Цената на златото" и "Много висока тераса" от Г. Стоев; едно стихотворение на П. Алипиев.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2007, № 3
© Електронно списание LiterNet, 15.10.2007, № 10 (95)

Други публикации:
Български език и литература, 2007, № 3.