Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2007, бр. 1

Ефендулов, Димитър. Религия и художествена литература (междутекстови връзки). Варна: Барс-Агенция, 2004.

Книгата изследва съотнасянията библейска традиция - българска художествена литература, проследява и тълкува различни творчески трансформации на библейския архетип. Светогледни и етически проблематизации у П. Хилендарски, С. Врачански, Хр. Ботев, П. К. Яворов, Г. Милев, Й. Йовков, Н. Вапцаров се разглеждат през призмата на духовността в нейния метафизичен аспект, на конципирането на божественото. Книгата съдържа и два превода от руски език, направени от Д. Ефендулов - на текстове от големите християнски мислители Вл. Соловьов и К. Победоносцев.

Кунчев, Божидар. Да отидеш отвъд себе си. София: Балкани, 2007.

Книгата е посветена на Д. Бояджиев, Д. Дебелянов, Ат. Далчев, Ал. Геров, Р. Ралин, Ал. Вутимски, Ив. Пейчев, Ив. Радоев, Ив. Теофилов, Н. Кънчев, Б. Христов, Ив. Петров, Л. Дилов, Г. Марков, Дж. Кутси, В. Ерофеев, Д. Угрешич. Всяко есе е проницателство в глъбините на творческата и духовната индивидуалност на писателя, в неразрешимите тревоги на душата му, в устрема му подир копнежа, в бездната на страданието му, в метафизичното му търсачество, в идеите му за битието и смъртта... Есета колкото литературни, толкова и философски, плод на мисъл, обхождала пространствата на словесното изкуство, на историята, на различни идеи за света и смисъла на живота. Мисъл, която търси пристан в истината и доброто.

Йовева, Румяна, Енчев, Младен. Митове. Учебно помагало по литература (5. клас). София: Кръгозор, 2006.

Помагалото допълва одобрените от МОН учебници за 5. клас по новата програма. То предлага теоретично знание - поднесено достъпно и интригуващо - за митологията и митовете. Представя митове за сътворението и края на света, възникнали в различни географски точки и култури. Съдържа и информация за бита и вярванията на народа - митотворец, както и справочник на етнонимите, на имената на богове, герои и местности. Увличащо разиграният материал заедно със занимателните въпроси и задачи превръщат читателя в сътрудник на авторите.

Георгиева, Маргарита, Добрева, Елка. Трансформиращ преразказ (Преразказ на неизучаван художествен текст с дидактическа задача за кандидатстване след 7. клас). София: Кръгозор, 2007.

Помагалото дефинира трансформиращия преразказ и характеризира неговите особености. Представя онези от възможните дидактически задачи, които МОН посочва в своите Насоки. Проблематизира подготовката, писането и редактирането на преразказа. Предлага примерни планове и варианти на преразказ върху неизучавани текстове. Публикува и изготвените от МОН критерии за оценяване на съответния преразказ.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2007, № 1
© Електронно списание LiterNet, 19.05.2007, № 5 (90)

Други публикации:
Български език и литература, 2007, № 1.