Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юни  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2006, бр. 6

Тотева, Райна. Празници и делници в Копривщица през първата половина на 20. век. София, Академично издателство "Проф. Марин Дринов", 2006.

Книгата разкрива живота на Копривщица в периода от началото до средата на 20. век - в стопански, демографски, културен и преди всичко етнографски план. Материалът е почерпан от интервюта, взети от свидетели на описаните събития, както и от различни литературни източници. Богатата възстановка на духовността в град, отгледал ред писателски дарования, би разширила хоризонта и на учителите по литература.

Атанас Далчев. Писма. София, Аргус, 2006.

Книгата съдържа непубликувани писма на Атанас Далчев, които разкриват важен щрих от неговата личност - как и с кого общува той, как се саморазкрива като човек, баща и съпруг. Наред с това "нелитературно" лице на твореца по нов начин се осветлява проблемът за неговото дълго мълчание като поет.

Ганчева, Бистра. Човек и свят в българската лирика от началото на ХХ век. София, Хермес, 2006.

Монографичният труд е резултат от дългогодишни изследователски и преподавателски занимания на авторката. Изложението обхваща най-значителните творчески фигури, допринесли да се разшири и проблематизира образът на човека сред света и на света в човека (Яворов, Дебелянов, Траянов, Ясенов, Емануил Попдимитров, Лилиев).

Цветанска, Силвия. Предизвикателства в педагогическото общуване. София, Просвета, 2006.

В книгата се разглеждат различни аспекти на общуването, като се обръща специално внимание на общуването между учители и ученици в училище. Педагогическото общуване се описва и като предизвикателство към професионализма на учителите и умението им да изграждат ефективни взаимоотношения със своите ученици. Чрез представяне на съвременни гледни точки от педагогиката и психологията, както и чрез резултати от собствени изследвания и практически опит, се търси отговор на въпроси като: как учениците да станат активни участници в процеса на обучението; кои са продуктивните техники за водене на диалог; как да изграждаме доверие; как да критикуваме конструктивно и много други.

Пенчева, Елиана. Психологична типология и образователна практика. София, ИК "БАН", 2006.

Книгата разглежда значимата тема за човешкия фактор в модернизацията на българското училище. Тя очертава личностния профил на ключовите фигури в този процес - учителите и директорите, в парадигмата на К. Юнг за психологичния тип, доразвита и операционализирана от К. Бригс и И. Майерс. Психологичният портрет на българските обучители се интерпретира в съпоставка с личностната типология на общата българска популация, както и върху базата на кроскултурно сравнение с американски директори и учители.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 6
© Електронно списание LiterNet, 10.02.2007, № 2 (87)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 6.