Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юни  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2006, бр. 5

Георгиев, Никола. Тревожно литературознание. София: ИК Просвета", 2006.

Книгата разглежда проблеми на литературознанието в контекста на световното му развитие. Написана в полемичен стил, тя се отнася скептично към говоренето за отмиране на литературознанието заедно с неговия предмет - литературата. Изследването приема, че литературознанието поражда напрежения, способни да събудят подобни тревоги, но утвърждава идеята, че в него всяко отрицание, всяко разрушаване е съпроводено с изграждането на нещо друго. Трудът предлага двустепенен строеж на литературознанието: редово литературознание и надредно литературознание. Първото изследва литературните факти и явления. Второто, на което основно е посветена представяната книга, безстрастно и неутрално изследва първото с неговите борби, страсти, отрицания и приемственост.

Петканова, Донка. Разноликото средновековие, отразено в литературата. Велико Търново: ИК Абагар Велико Търново, 2006.

Трудът представя Средновековието в богатството му от идеи, възгледи, отношения и проявления. Изследването се базира както на оригинални, така и на преводни творби от официален и неофициален характер.

Книгата има научнопопулярен профил, неин адресат е широкият кръг любознателни читатели.

Дафинов, Здравко. Петко Р. Славейков. София: УИ Св. Климент Охридски, 2006.

Изследването представлява подробен летопис за живота, творчеството и обществената дейност на писателя. Фактите са подредени в хронология, следваща житейския път на възрожденския автор.

Кирова, Милена. Изпитание на символите. Българска литература и психоаналитична критика. София: ИК Фенея, 2006.

Изследването е насочено към символите в българската литература, които навлизат в нея от различни културни пластове: юдейско-християнски, древногръцки, цивилизации на Близкия и Средния Изток. Първата част от книгата интерпретира произведения от Ив. Вазов, Ал. Константинов, Й. Йовков, М. Белчева чрез дълбинен прочит на символните структури в тях, като са декодирани скрити техни значения. Втората част на книгата включва изследвания по теория и история на психоаналитичната критика. Систематизирани са разнообразни школи и имена: от Фройд, Юнг и Ото Ранк до Лакан и Юлия Кръстева. В приложенията се публикуват за първи път на български език интервюта с Жак Лакан.

Славов, Атанас. Семиотика. Текст и разнищване. София: ИК Просвета, 2006.

Включените в изданието материали са публикувани или са представяни на научни конференции. В центъра на вниманието стои текстът (в широкия смисъл на понятието), неговото разчитане, а също и развитието му. Понятието „семиотика“ в случая е обвързано с теория на литературата и на превода, изкуствознание, етнография, фолклористика.

Звезданов, Николай. Космосът на Гогол. Същият в огледалото на другия. Велико Търново: ИК УИ Св. св. Кирил и Методий, 2006.

Изследването представя Гогол като гений на стремежа да се види и обозре изведнъж, с мигновен поглед всичко, като се преодолеят законите на четиримерния свят и се достигне до скритата истина за нещата, човека и света, за „всевиждащата“ духовност, за същността. Гоголевото творчество се чете през знаменития израз на автора: „... да оглеждам целия грамаднотечащ живот, да го оглеждам през явния за света смях и невидимите, незнайни за него сълзи!“.

Дяков, Томислав. Митология, фолклор, литература. Четвърта част. София: ИК Св. Климент Охридски, 2006.

Книгата е смислово и методологическо продължение на излезлите през 1995, 2003 и 2004 г. първа, втора и трета част на изследването. В културологичен план и в тяхната диахронна връзка се интерпретират темите за диалога между културите и за взаимопроникванията между различните им нива, свързани с митологията, фолклора и литературата.

Руменчев, Величко. Невербалната комуникация в публичната реч и деловото общуване. София: ИК Св. Климент Охридски, 2006.

Книгата осветлява същността и ролята на невербалното в ораторското изкуство, като използва множество нетясно реторически изследвания. Приложен е максимално широк интердисциплинарен подход, без да се търси строга пропорционалност в различните аспекти на невербалното. Обхванати са автори и съчинения, съвременни и стари, имащи пряко отношение към проблематиката.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 5
© Електронно списание LiterNet, 08.01.2007, № 1 (86)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 5.