Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Септември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2006, бр. 3

Езиковедски проучвания в памет на проф. Йордан Заимов. София, ИК "БАН", 2006.

Сборникът съдържа доклади, четени на национална научна конференция в памет на проф. д.ф.н. Йордан Заимов (1921-1987 г.) по случай 80-годишнината от рождението му, и още няколко текста. Уводната част включва доклади за научното дело на проф. Заимов. Значителна част от съобщенията са из областта на ономастиката - проблеми на антропонимията, топонимията, ойконимията, на ономастичната етимология, на българската палеоономастика. В раздела "Българско езикознание" са включени доклади из областта на българската граматика, на историята на българския език, на българското словообразуване, на българската етимология, на българската диалектология, на българската лексикология, на старобългарския и среднобългарския език, на книжовноезиковата норма. В раздела "Българският език и другите езици. Varia" са включени доклади за генетичните и негенетичните връзки на българския език с други езици. В сборника си дават среща учени от различни научни центрове в България и от различни поколения, разкриващи съвременното състояние на българското езикознание.

Александрова, Донка. Метаморфози на реториката през ХХ век. София, ИК "Св. Климент Охридски", 2006.

Книгата представя в исторически и в теоретичен план двете основни направления на реториката през ХХ век - теорията на аргументацията и теорията на фигурите. Убеждаващата комуникация е представена като инструмент за формиране на обществено мнение, като лост на властовите стратегии, като код на литературнохудожествения изказ.

Йорданов, Александър. Завръщане. София, ИК "Св. Климент Охридски", 2006.

Книгата се състои от четири части. Първата, "Конфликти", е насочена към един възможен прочит на конфликта между Алеко Константинов и неговия популярен герой, както и към един литературен спор - между Иван Вазов и Петко Р. Славейков. Втората част - "В кръга на модерното", разкрива особената своечуждост на модерната българска литература чрез анализ на различни аспекти от творчеството на П. П. Славейков, П. Яворов, Н. Лилиев, Ем. Попдимитров, Н. Райнов, Й. Йовков, А. Каралийчев, Дора Габе, Ел. Багряна до съвременния постмодерен поет Н. Кънчев. "В лабиринта на лявото" се прави опит за "нов прочит" на поети и белетристи, които имат сложна и противоречива съдба в рамките на понятието "леви писатели" - Хр. Смирненски, Л. Стоянов, Н. Хрелков, Д. Пантелеев, Сл. Красински, Н. Вапцаров. В последната част - "Полемики", авторът представя свои литературнокритически "преживявания", дискутира върху теми като "история-факт-лирика", "за бъдещето на поезията" и др.

Барт, Ролан. Подготовката на романа. София, ЛИК, 2006.

Под общото заглавие "Подготовката на романа" излизат двата последни лекционни курса на Ролан Барт в Колеж дьо Франс, организирани в диптих: "Подготовката на романа I, от живота към творбата", и "Подготовката на романа II, творбата като воля".

Класика и авангард. Юбилеен сборник по случай 70-та годишнина на проф. дфн Иван Сарандев. София, Издателски център "Проф. Боян Пенев", 2006.

Материалите в сборника са групирани в шест раздела - уводно есе за учения и човека Ив. Сарандев от Вл. Янев; разработки върху старобългарската, възрожденската, новата и съвременната българска литература; отзиви, фрагменти, анкети, мемоари; библиография от и за Иван Сарандев; анотации и фотоалбум - едно богатство от жанрове и изследователски подходи, метонимично представящо многоликостта на днешната наука за българската литература.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 3
© Електронно списание LiterNet, 17.08.2006, № 8 (81)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 3.