Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2006, бр. 2

Виденов, Михаил. Диглосията. С оглед на българската езикова ситуация. София: ИК "БАН", 2006.

Книгата е посветена на конкуренцията между езиците в дадена езикова общност. Диглосията - социалнопсихологическата разнопоставеност при двуезичието - е актуална тема в изследванията на водещи американски учени, занимаващи се с макросоциолингвистични проучвания. Прави се преглед на съществуващите теории за двуезичието и техните конкретни приноси в езикознанието. Авторът създава своя дефиниция на явлението диглосия, включвайки и книжовно-диалектните отношения. Представя се езиковата ситуация в българските земи от идването на славяните през V-VI в. до днешни дни. В нова светлина се разглеждат българско-гръцкият и българско-турският билингвизъм. Подробно е анализирано отношението между книжовния език и диалектите в миналото и днес. Особено внимание е отделено на облика на нашата бъдеща езикова ситуация с оглед на етническите езици и на влизането ни в Европейския съюз.

Петрова, Мария. Литературната интелигенция и националната ни идентичност. Варна: ИК "Псидо", 2004.

Книгата проследява обособяването на групата на литературнохудожествената интелигенция като самостоен социокултурен субект в българското общество. Представя се нейният целенасочен интерес към собствения образ, обвързан с особеностите на българската нация. Литературната интелигенция се представя като част от обществото, дооформяща истинската му културна физиономия.

Камбъл, Джоузеф. Западна митология. София: Рива, 2005.

Изследването на известния специалист по сравнителна митология разкрива спецификата на митологичните светове на Персия, Гърция, Рим, Византия, исляма и християнска Европа, както и взаимодействието между тях. Проследява се развитието на западното виждане за бога като творец и за човека като негово творение.

Старева, Лилия. Български обичаи и ритуали. София: ИК "Труд", 2005.

Изследването е посветено на българските ритуали, обредни практики и забрани, вярвания и предсказания, магии, заклинания, благословии и молитви. Анализират се и се коментират скритият смисъл на всяко обредно действие, заклинание, забрана или поверие, както и значението на обредните вещи, храните и цветовете.

Българска митология. Енциклопедичен речник. Колектив. София: ИК "Захари Стоянов", 2006.

Енциклопедичните статии предлагат концентрирана информация за цялото културно богатство, което може да се покрие от понятието българска митология - информация, полезна при четене на художествена литература или при наблюдаване на произведения на изкуството с митични сюжети, при изучаване на исторически съчинения, фолклорни и етнографски трудове, народоведски изследвания.

Дафинов, Здравко. Приятелство и съперничество между българските поети, писатели и критици. Документална хроника 1845-1945. София: ИК Изток-Запад, 2006.

Книгата събира над 900 документа за житейския и творческия път на П. Р. Славейков, Хр. Ботев, Ив. Вазов, П. П. Славейков, Ал. Константинов, П. Яворов, Д. Дебелянов, Елин Пелин, Й. Йовков, за Ив. Шишманов, д-р Кръстев и Б. Пенев.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 2
© Електронно списание LiterNet, 20.05.2006, № 5 (78)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 2.