Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Декември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2006, бр. 1

Кирова Милена. Библейската жена. Механизми на конструиране, политики на изобразяване в Стария Завет. София, 2005.

Книгата представлява модерно изследване върху Стария Завет, което обединява знания от различни науки: антропология, история на религиите, библеистика, литературознание... Основен обект на анализ са женските образи, но идеята за жената е по-скоро фокус, през който са видени важни проблеми (с религиозен, политически и нравствен характер) на библейския свят. Жената се превръща в огледало на една идеология за човека, която има основополагаща функция за патриархалното общество. Книгата се стреми да разграничи онези идеи, които са автентични за староеврейския текст, от техните по-късни превращения и употреби в западната християнска култура. Изследването е построено върху огромен фактологичен материал, но в същото време е написано популярно и увлекателно.

Бенбасат, Алберт. "Европеецът" Бай Ганьо и светлият мит за Щастливеца. София: ЛИК, 2005.

При все че за "Бай Ганьо" съществува огромен корпус критически метатекстове, настоящото изследване намира нови подстъпи към творбата и прави оригинални интерпретации. Съпоставянето "Бай Ганьо и Европа - българинът и светът" фокусира ред идеи: за съжителството и двуборството на мита Алеко Константинов и мита Бай Ганьо; за Европа като образ символ - коректив на българската идентичност, свързана с некултивиранотостта и арогантния практицизъм... Изследването съполага художествени и парахудожествени факти, чиито връзки обогатяват в нов план смисловостта.

Кръстева, Мила. (Светло)сенките на Възраждането и сянката на Чинтулов. София: Ромина, 2004.

Третата монография на М. Кръстева описва себе си като изговаряне на "неединното Българско възраждане", като вписване на "психичното битие на Чинтулов в това Възраждане". Поддържайки интереса си към сенките на Българското възраждане (предишната книга на М. Кръстева носи емблематичното заглавие "От разпятието до мрака"), изследователката полага тезата, че Чинтулов "не е бивал поет революционер", аргументира я с неговата внимателно проучена психобиография и в тази перспектива проблематизира различни аспекти на мита Чинтулов.

Петрова, Валентина. Йовковите светове на смисъла. София: ИК "Ваньо Недков", 2005.

Изследването е концентрирано върху т.нар. символни полета в "Старопланински легенди" и в още пет Йовкови разказа - към техни архетипни енергии, към предхудожествени опозиции и фолклорен бинаризъм, като център - периферия, планина - поле, изток - запад, и пр. Разгръща се оригинална изследователска теза за художествен градеж не толкова по критериите на човешкия свят, колкото в координатите на непроменящия се космичен ред, за който човекът трябва да дорасне, за да се впише.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 1
© Електронно списание LiterNet, 07.04.2006, № 4 (77)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 1.