Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Септември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2005, бр. 3

 

Пенкова, Евдокия, ХII а клас - СОУ "Свети Патриарх Евтимий", Пловдив. Франция, Италия и Испания в живота и творчеството на българските поети и писатели от Освобождението до Втората световна война. Пловдив, ИК "Жанет 45" ЕООД, 2005.

Книгата е плод на необичайно съавторство между учител и ученици, работили в продължение на две години по международния проект "В търсене на европейската ни културна идентичност". Изследователската тема се свързва с творчеството на К. Величков, Ив. Вазов, К. Христов, П. Тодоров, П. П. Славейков, Яворов, Елин Пелин, Д. Бояджиев, Н. Лилиев, Д. Дебелянов, Ат. Далчев, Багряна, Вапцаров и Д. Димов. Представени са разнообразни аспекти на съприкосновението на националните и европейските ценности. Текстопораждащите идеи са отнесени към жанровите, сюжетните, образните и стиловите въздействия, от една страна, а, от друга - към природните и културните забележителности на Франция, Италия и Испания, превърнали се в източник на творческо вдъхновение.

Европейски измерения на българската литература. (Регионална научно-практическа конференция за ученици ІХ-ХІІ клас. Съст. Л. Иванова, М. Харизанова. Бургас, Балтика 2002, 2004.

Сборникът представя материалите от третата регионална научно-практическа конференция за ученици от гимназията, проведена през април 2004 г. Публикуваните текстове се стремят да очертаят мястото на българската литература в европейското културно пространство и ролята й за формирането ни като българи и като европейци.

Мозайката на спомените. Весела Василева през погледа на съвременниците си. Съст. Л. Малинова, А. Огнянова. София, Факел, 2004.

Съставителките на книгата - Л. Малинова, изследовател на лириката ни между двете световни войни, и специално на женските гласове в нея, и А. Огнянова - сестра на В. Василева, събират спомени на родственици на поетесата и на творци на българската култура и литература, като П. Динеков, Бл. Димитрова, П. Увалиев, И. Панова... Техните разкази разкриват духовния лик на талантливата представителка на лирическото поколение от 30-те и 40-те години на 20. век, индивидуалния й почерк, а наред с това - и съпътстващия културноисторически фон, в който изпъкват фигурите на бащата Гр. Василев, на Ал. Геров, Ал. Вутимски, Б. Райнов, В. Петров. Литературен факт, емоционално нюансиран спомен и културологичен щрих във взаимодействие мозаично възкресяват образа на даровитата поетеса.

Мая Горчева. Между текста и цитата. София, Сема РШ, 2004.

Книгата се полага в полето на междутекстовото изследване. В центъра на вниманието стои въпросът, по какъв начин цитатът може да се вгради в разбирането на текста и да отвори механизмите на текстопораждането и на авторството. Направено е цитатно разчитане на "Приключенията на Гороломов" от Й. Йовков и на "Изобретателят" от Б. Шивачев.

Танцът в балканските литератури. Съст. Р. Станчева. София, Балкани, 2004.

Книгата е създадена по идея на дългогодишната учителка по български език и литература Нешка Туртанска - автор на "Александрийка. Танцът в литературата" (1999). Темата за танца е разгледана в плана на балканските литератури. Изследователският екип се състои от членове на Академичния кръг по сравнително литературознание, научни работници в БАН и университетски преподаватели. През темата за танца се разчитат проблеми от диалога между балканските литератури.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2005, № 3
© Електронно списание LiterNet, 09.09.2005, № 9 (70)

Други публикации:
Български език и литература, 2005, № 3.