Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГОПИС

Български език и литература, 2005, бр. 1

 

Изер, Волфганг. Обхватът на интерпретацията. София: A41Т ООД, 2004.

"Обхватът на интерпретацията" е последна книга на известния създател на Констанцката школа по рецептивна естетика и първата, преведена на български език. Основният въпрос, който трудът задава, е "Защо интерпретираме?", а отговорите му отвеждат към анатомията на интерпретацията, към нейния произход и жанровете й, към възникването и развитието на модерната херменевтика, към интерпретативните процедури.

Растие, Франсоа. Знаци и изкуства. Семантика и семиотика. София: Гражданско дружество "Критика", УИ "Епископ Константин Преславски", 2004.

Статиите в сборника представят два цикъла изследвания - върху семиотиката и интерпретацията и върху художествената "репрезентация". Те защищават тезата, че езикът не е инструмент, отразяващ даден нормализиран от онтологията свят - той е светът, в който живеем. Книгата е плод на размисъл върху реализма и сътворяването на културни светове посредством знаците.

Вечните страсти български. Почит към Тончо Жечев. Съст. М. Карабелова, Р. Дамянова, П. Ватова, Г. Цанков. София: Изд. център "Боян Пенев", Корпорация Развитие КДА, 2004.

Сборникът представя изследвания върху българската литература от Софроний Врачански до Йордан Радичков, върху конструирането образа на Одисей като фигура на национално-политическото ни пространство, спомени за Т. Жечев - българския "национален мислител".

Дамянова, Румяна. Отвъд текстовете: културни механизми на Възраждането. София: Елгатех, 2004.

Културни нагласи, модели на мислене и поведение на възрожденския човек - това са полетата "отвъд текстовете", които чертае трудът на Р. Дамянова. Той гледа към възрожденското художествено слово, но и вън от него - към обществено споделяни културни емоции; към социалнопсихологически норми и стереотипи, свързани с "прехвалната Европа" и с основни отнасяния към нея, видени през опозицията влечение - страх; към културни цен-трове и духовни общности.

Бенбасат, Алберт. Книгата като тяло и като дух. Велико Търново: Университетско издателство "Св. св. Кирил и Методий", 2004.

Това е труд за двуединствата: между материалната плът и духовното съдържимо на книгата; между епохите на новата и на съвременната българска литература. Преплитат се два изследователски подхода: литературноисторическият и културологичният. Духовното мисионерство на канонични имена, като П. Хилендарски, Г. Милев, Д. Подвързачов, Д. Дебелянов и др., се представя през оптиката на издателските стратегии и практики. Книгоиздаването и четенето по време на преход - с явления като "самиздат" и "частиздат", панаира на книгата, посттоталитарната издателска пошлотия и пр. - са обект на оригинално и проницателно вглеждане, базирано на познания в две области - литературната наука и книгоиздаването.

Ангелова-Дамянова, София. Женският глас на историята. Българският исторически роман и жените авторки. Бургас, Libra Scorp, 2004.

Монографията пред-ставя литературнокритически обзор на историческите романи на български писателки през призмата на специфичното сдвояване на женския поглед/глас - на авторките и героините. Акцент се поставя върху своеобразието в художественото тълкуване на проблемите за властта, политиката, дипломацията, войната. Проследяват се движението и промените в този аспект в период от около 100 години - от първия български исторически роман, писан от жена - "Царица Теодора" на Вела Благоева (90-те години на 19. век) - до "Аз, Анна Комнина" на Вера Мутафчиева през 90-те години на 20. век.

Любенова, Илка. Възможности на ранното чуждоезиково обучение (английски и руски). София: Университетско издателство "Св. Климент Охридски", 2004.

Книгата разкрива богатите възможности на ранното чуждоезиково обучение в предучилищната (5.-7.) и в началната училищна възраст (7.-10. г.). Анализира особеностите на детската езикова личност и спецификата в усвояването и преподаването на чуждия език на основата на българския, показани са сходствата и различията в механизмите на усвояване на родния и на чуждия език. Разглеждането на роден и на чужд език дава интересен материал за съпоставки и откроява общото в двупосочната взаимна зависимост между роден и чужд език. Представени са целите и задачите на ранноезиковото обучение, неговата организация, прилаганите ефективни техники и подходи.

Критика. Тримесечно списание за литературна история, теория, критика и културология. V, 2004, 1-4.

На въпросите на сп. "Критика" - за процесите в литературознанието у нас и по света, за литературната критика като изчезващо явление в българските медии, за (не)четенето на литература, за езика на литературата и литературознанието - отговаря Кристин Димитрова. Изданието помества изследване на Н. Драгова за интертекстуалните връзки на "1984" от Дж. Оруел със средновековната английска творба "Видение Туркилово"; на Цв. Трифонова - за "биографиите на бележника Байер" на Вапцаров; на Б. Дакова - за "Черни рози" от Елин Пелин; на Ил. Монова - за "Мъничък свят" от Г. Райчев; на М. Горчева - за "Приключенията на Гороломов" от Й. Йовков; на Пл. Антов - за авангарда като кризисна фаза на модернизма. И още ред текстове, обогатяващи базисните и "фоновите" знания на учителя българист.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2005, № 1
© Електронно списание LiterNet, 15.06.2005, № 6 (67)

Други публикации:
Български език и литература, 2005, № 1.