Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КНИГИТЕ ДНЕС

Месечно списание за книгоиздаване и книгоразпространение

 

1124 София, ул "Цариградско шосе" № 39а,
тел.: (++ 359 2) 846 48 36
e-mail: knigite_magazine@mail.bg

 

Директор: Емануил Манолов
Главен редактор: Пламен Дойнов
Редакционен екип: Емилиян Николов, Иван Христов, Камелия Спасова, Мария Калинова, Стоил Рошкев (бр. 1)
Художник: Христина Милева
Снимки: ephotobg

Книгите днесБрой 1 на “Книгите днес” излезе през месец март 2005 година. На пазара вече е броят от месец април. Почтеност към читателя и книгата маркира и обеща началният брой, следващата книжка превърна този възглед в тенденция. И отново обеща - да се опита да утвърди това отношение към четящия и книгата като основен за съвременното ни общуване код, предлагайки собствените си страници като форум за равнопоставен диалог.

Четящите, според политиката на изданието, не са обекти на авторски внушения, критически манипулации и маркетингово-финансови спекулации - те са активна и пълноправна страна в разговорите за литература. Те са тези, заради които екипът се стреми да превърне изданието в ориентир сред книгите като създава по-голяма прозрачност, представителност и обозримост на вече свободния книжен пазар. Като балансира между различните логики и интереси, пресичащи се в публичното ни пространство, Книгите днес държи сметка и за онази, приватната интимност, която се докосва или се изгражда от Книгата.

Книгата, споделя екипът, изисква внимание. Това е другата причина, поради която списанието е поле за представяне на труда на всички онези, които правят възможно нейното създаване - от автора, през художника, редактора и издателя, до разпространителя и продавача. Цялата тази верига, финалното звено на която е читателят, има нужда от представяне в Книгите днес - представяне, което има амбицията да прави разлика (и да я посочва и отстоява дори с риск да засегне нечии интереси) между рецензията и рекламата, да изследва различните читателски вкусове и очаквания, запознавайки с резултати от анкети, класации по продажби и резултати от провеждани конкурси. Накратко - за книгата, търсещите и създаващите я - с уважение и професионализъм.

И още една амбиция има екипът - изданието да бъде ориентир за добър вкус не само по отношение на естетиката - чрез текстове на професионални експерти - критици. Богато илюстрирано и цветно, с множество снимки на авторите на текстовете и на рецензираните книги, списание Книгите днес прави опит да се превърне в модел за правене на списание и в полиграфическо отношение. Да покаже, че баланс на интереси е възможен и съсъществуването на различията в идеите и мненията на университетски преподаватели и ученици, издатели и читатели е плодотворно и смислено. Особено когато има взаимна чуваемост.

Списание за книгите и за нелекия им път към доверието на читателите.

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.05.2005, № 5 (66)