Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

EUROZINE

Rembrandtstr. 31/10
A-1020 Vienna

Tel.: +43-1- 332 6691-22; Fax +43-1- 333 2970
E-mail: office@eurozine.com
URL: http://www.eurozine.com

 

Основатели: Kritika & Kontext, Mittelweg36, Ord&Bild, Revista Crítica, Transit, Wespennest.

Редакционна колегия: Carl Henrik Fredriksson (главен редактор), Tessa Hauswedell, Edith Wildmann.

Редакционен съвет: Samuel Abrahám (Bratislava), Martin Bauer (Hamburg), Klaus Nellen (Vienna), António Ribeiro (Coimbra), Märt Väljataga (Tallinn), Judith Vidal-Hall (London), Andrea Zederbauer (Vienna), Gaby Zipfel (Hamburg).

Консултант: Walter Famler (Vienna)

Дизайн, техническа и уебподдръжка: Nadezda Kinsky, Cornelia Nalepka, Thomas Peterseil, Julia Rüdiger, Stefan Fuhrer, Thomas Peterseil, Edith Wildmann.

 

EurozineEurozine е многоезично културно списание, независима мрежа и портал за достъп до редица европейски периодични издания.

Eurozine възниква като неформална мрежа през 1983 година. След тази година представители на различни списания с културологична насоченост се срещат веднъж годишно в един от европейските градове, за да обменят опит и идеи. С времето броят на присъстващите нараства до 70 и по този начин почти всяка европейска страна има свое представителство. През 1995 г. домакин е Виена, а организатори са списанията Wespennest и Transit - Europäische Revue. Успехът на срещата, в която редица източноевропейски списания са представени за първи път, както и бързото развитие на интернет, провокира редакторите да заздравят създадените отношения, изграждайки виртуална, но системна връзка помежду си.

Eurozine свързва и популяризира повече от 100 водещи културологични списания от цяла Европа, като публикува аналитични материали и художествени текстове. Осигурявайки неограничен достъп до текущите теми и дискусии, които са публикувани в списанията, включени в проекта, Eurozine спомага комуникацията и обмена между самите списания и представлява богат информационен източник за читателите от цял свят. Чрез представянето на най-добрите статии от страниците на партниращите си издания и техните страни, както и чрез публикуването на оригинални текстове, засягащи най-парливите проблеми на съвремието, Eurozine разкрива нови пространства за транснационални дискусии.

Стратегията на Eurozine се изразява в опита да се създадат връзки между старите и новите медии. Културните списания представят много по-силно от всяка друга медия европейската представа за себе си. Днес обаче те са застрашени, предвид непрекъснато нарастващия икономически натиск и засилващата се конкуренция от страна на другите медии. Парадоксално е, но именно интернет е в състояние да укрепи техните позиции като медии.

Всеки път, когато се обсъжда европейската култура, нейното многообразие предизвиква почти еуфорични чувства. Но "различие" означава също така раздробяване и бариери - както езикови, така и икономически. За да се защити културното многообразие на Европа и да не се допусне то да бъде пожертвано в името на една унифицирана глобална култура, са необходими допълнителни усилия, които да заздравят културния диалог, както това се прави от културните списания. И тук интернет може да помогне. Песимистите смятат, че именно интернет е авангардът на културната глобализация. Те пропускат обаче, че в същото време интернет предлага на разпръснатата диаспора на културните списания мощно средство да концентрират силата си и да се противопоставят на тази тенденция.

Създаден като независима културна трибуна, Eurozine използва глобалната мрежа, за да:

  1. Популяризира водещите европейски културни списания;

  2. Засили комуникацията и обмена на идеи между тях;

  3. Предложи, в качеството си на списание, пространство за открит критически дебат на международно ниво.

Структурата на Eurozine представлява организирана на различни нива непрекъснато нарастваща база данни. Наред с използването на различни критерии за класифицирането на информацията (тематичен, езиков, по националност и азбучен ред на авторите и списанията), Eurozine притежава добре организирана "търсачка", спомагаща лесното откриване на различните материали. Всичко това прави навигацията удобна и бърза. По-голямата част от публикуваните материали са на два и повече езика и са в два формата - pdf и html, а достъпът до тях е напълно свободен. Списанията, които си партнират в рамките на Eurozine, са 51, като проектът остава отворен за нови предложения за включване и сътрудничество на списания от цяла Европа. Eurozine предлага и възможност за абонамент чрез електронна поща за всяка нова информация, публикувана на уебсайта и в списанието. Екипът поддържа и "Форум", на който могат да се споделят мнения за уебсайта.

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.09.2004, № 9 (58)