Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

EUROPASS - ОБЩОПРИЗНАТИЯТ НАЧИН ЗА ОПИСАНИЕ НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ И КОМПЕТЕНТНОСТИТЕ, ВЕЧЕ ВАЖНА ЧАСТ ОТ СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ

Български език и литература, 2008, кн. 2

На 8 февруари 2008 г. представители от Центъра за развитие на човешките ресурси информираха учители какви възможности имат за участие в образователни програми на Общността. Събитието се проведе в столичното 7. СОУ училище по покана на Асоциацията на учителите по български език и литература. Беше представена секторна програма "Коменски", част от Програмата "Учене през целия живот", в която участие могат да вземат институции и отделни представители на средното образование в Европа.

На конференцията бе представена и инициативата на Европейската комисия Europass. Представител на Националния Europass център (НЕЦ) обясни основните цели на пакета документи Europass, целящ улесняване на комуникацията между работодатели, кандидати за работа, образователни институции и студенти във всички европейски страни. Europass е комплект от документи, който улеснява хората при описване на техните квалификации и компетентност. Това е първият европейски комплект от документи, който представя ниво на обучение и професионален опит.

Два от документите от инициативата - Europass CV и Europass езиков паспорт, вече са задължителни за кандидатстване по секторна програма "Коменски". Направената презентация от представител на НЕЦ към Центъра за развитие на човешките ресурси акцентира върху тези два документа. Пред участниците беше демонстрирано как чрез online помощниците в европейския портал на инициативата могат да попълнят своите Europass документи. Като част от обучението бяха раздадени и информационни публикации на Националния Europass център, в които освен обща информация има и попълнени примери на документите, което може да бъде единствено от полза за бъдещи ползватели.

По-подробно разглеждане на документите показа, че Europass CV е наследник на Общоевропейския формат на CV, като има няколко по-различни елемента. Новост е начинът на описване на езиковите компетентности, като в Europass CV-то се използва скалата от А1 (най-ниското) до C2 (най-високото). За повече информация относно начина за определяне на езиковите умения на срещата бяха разгледани Europass езиковият паспорт и таблицата за самооценка на езиковите умения.

Europass езиковият паспорт е документ, който се прилага към CV-то. Той е направен с цел по-точно и подробно описване на езиковите компетентности. Europass езиков паспорт е разработен от Съвета на Европа като една от трите съставни части на Европейското езиково портфолио - Езиков паспорт, Езикова биография и Досие. Езиковото портфолио служи за по-подробно документиране и илюстриране на вашия опит и постижения.

Europass езиков паспорт представлява преглед на всички езици, които може да използвате в по-малка или по-голяма степен. Това може да включва и частични познания по някои езици, например ако можете да четете на даден език, но не го говорите достатъчно добре. Освен самооценката на езиковите знания и умения ползвателят може да попълни всички дипломи и сертификати, които да потвърдят неговите знания, като по този начин направи пълно представяне на компетентностите си. Още едно допълнение е и полето, в което може да се впише и езиков опит. Europass езиков паспорт включва компетентности, придобити както във формална форма на обучение, така и извън нея. Благодарение на нивата, описани в Единните европейски критерии, може да представите своите езикови способности по ясен начин, който е сравним и разпознаваем и на международно ниво. Езиковият паспорт е допълнение към Europass CV и може да бъде прикрепен към него.

В края на презентацията участниците бяха запознати и с останалите Europass документи: Europass мобилност, Europass приложение към сертификат и Euro-pass приложение към диплома. Повече информация за тях може да бъде открита на интернет страницата на Центъра за развитие на човешките ресурси http://www.hrdc.bg.

 

 

=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 2
© Електронно списание LiterNet, 13.07.2008, № 7 (104)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 2.