Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ERUNSMAGAZINE

 

Имейл: editors@erunsmagazine.com
Сайт: http://www.erunsmagazine.com

 

Основатели и редактори: Емил Лазаров (Чикаго) и Веселин Веселинов (Ванкувър)

Дизайн, техническа и уебподдръжка: Емил Лазаров

Първа страница на Erunsmagazine, октомври 2004Erunsmagazine е независимо многоезично културно виртуално месечно списание. Възниква през 2002 година като допълнение към eRunsgallery, частен проект на Емил Лазаров, но веднага се оформя като самостоятелно издание. Първоначалната идея е съвместна работа между двама стари приятели, ориентирана повече към изобразително и приложни изкуства. Реализацията е различна от самото начало - насоката е променена към обхват на всички изкуства и широк културен поглед, като желанието е читателите да имат основен глас чрез предоставени материали.

Erunsmagazine няма конкретна насоченост и с изключение на политически и езотерични материали е склонно да публикува всякакви мнения по всякакви културни въпроси. Стремежът е да се комбинират гледни точки от "високата" и "ниската" култура и да се противопоставят минало и настояще. Популяризацията на нови и малко познати имена от миналото е ръководна цел. Доколкото изданието няма "физически" адрес и присъства само във виртуалното пространство, то няма "официален" език - независимо от известни североамерикански несъгласия, не всеки материал се превежда на английски. Съобразно интереса към "ниската" култура и автентични гласове, редакторите упражняват минимален контрол върху публикациите - последните, като правило, излизат във вида, в който са постъпили, без редакционни корекции. Редакторите не поддържат текуща обратна връзка, но обикновено уведомяват авторите за приемането на материал и вероятната му дата на публикация. Обратната връзка е запазена за годишния обзорен брой, който се възлага на конкретен читател. Изискването е да се подбере най-лошото от публикуваните през годината материали.

Erunsmagazine цели да бъде независим глас на обикновени хора и техните интереси. Достъпът е свободен и изданието е некомерсионално. Иронията и шегата са интегрална част - изданието е "копие" на хартиените популярни списания, поддържайки няколко постоянни рубрики, като спортната е замислена изцяло като шега. Тематични броеве са рядкост, но диалогичност се търси чрез конкретизирани проекти върху определена тема, по която няколко автори предоставят материалите си. Изданието поддържа съвместно с LiterNet годишен конкурс за българска кратка проза с досегашни победители Христо Карастоянов и Мартин Златев. Наградените творби се радват на отлично приемане сред англоезичните читатели.

Erunsmagazine не желае да се обвързва с конкретна програма и ако следва някакво мото, то е 'no borders, no ghettoes, no nationalism'. Съдейки по географската разнородност на читателската маса, редакторите смятат, че успяват да осъществят мотото си. До момента са представени над 100 автори от около 30 различни култури. Редакторите се гордеят най-вече с един успех: благодарение на списанието е възстановена загубената преди 30 години връзка между приятели, живеещи респективно в Канада и Япония.

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 12.10.2004, № 10 (59)