Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

40 ГОДИНИ РАДИОПРЕДАВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ"

 

Редакцията на LiterNet сърдечно поздравява
приятелите от Радио "Дойче Веле" по повод юбилея

"Дойче Веле": 50 години информация от Германия

Половин век след старта на първата си програма на 3 май 1953 година, "Дойче Веле" (ДВ) е модерна медийна организация с присъствие в дигиталната епоха. Основните опори на "Дойче Веле" са DW-TV (телевизия), DW-RADIO (радио) и DW-WORLD.DE (Интернет-портал), а профилът е информация.

"Дойче Веле" има задачата "да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и стопански живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси". Така Законът за "Дойче Веле" формулира обществената поръчка на организацията. Независимост и правдивост са двете основни характеристики на "Дойче Веле", а новините и анализите са същината на предлагания медиен продукт.

DW-TV, актуалната телевизионна програма, се излъчва 24 часа в денонощието на немски, английски и испански с допълнителни предавания и на други езици. DW-RADIO излъчва на 30 езика - от амхарски до урду, от бенгалски до украински, а, разбира се, и на немски, английски, руски, китайски и български. DW-WORLD.DE е многоезичният, мултимедиен интернет-портал на ДВ. Към този списък трябва да се добави и 24-часовата телевизионна програма GERMAN TV, която стартира в Северна Америка като платен телевизионен канал.

Програмите на ДВ се разпространяват по цял свят по спътник, на къси и на средни вълни, а в някои градове и региони - на УКВ. Освен това многобройни партньорски телевизионни и радиостанции преизлъчват програмите на ДВ. Голям брой предавания на ДВ вървят и по кабелни мрежи по цял свят и могат да се гледат и слушат в много елитни хотели на пет континента.

Центърът за квалификация на "Дойче Веле" (DWFZ) обучава професионалисти от електронните медии в развиващите страни и в държавите от Източна и Югоизточна Европа. Отделът за радио на Центъра се намира в Кьолн, а за телевизия - в Берлин.

Близо 1500 души от 60 националности и занапред ще работят за "Дойче Веле" в новата сграда на радиото в Бон и в централата на телевизията в Берлин. Генерален директор на "Дойче Веле" е Ерик Бетерман.

 

"Дойче Веле": 40 години информация за България

"Дойче Веле" работи за интеграцията на България и Румъния в ЕС - генералният директор на "Дойче Веле" Eрик Бетерман поздравява Българската и Румънската програма на "Дойче Веле" за 40-годишния им юбилей.

Ерик Бетерман, генерален директор на "Дойче Веле", поздрави Българската и Румънската програма по случай тяхната 40-годишнина. "Една от най-важните задачи на нашите програми за чужбина е да помагат за сближаването на тези страни с ЕС, а оттук и с Германия", каза Бетерман в юбилейното си обръщение към слушателите в България и Румъния. "Българската и румънската програми на "Дойче Веле" са много важни, доколкото двете страни - надявам се - още през настоящото десетилетие ще влязат в ЕС", добави Бетерман. Трябва да се върнем към традиционно добрите отношения между Германия, от една страна, и България и Румъния, от друга, отбеляза Бетерман, за да преодолеем наследството от времената на комунистическата диктатура.

На 19 август 1963 година "Дойче Веле" за пръв път излъчи предавания на български и на румънски. За кратко време радиостанцията си спечели добро име не само като алтернативна медия, но и като източник на обективна информация, който съдейства за нормализиране на положението. Предаванията на "Дойче Веле" за комунистическите сателити на тогавашния СССР се смятаха за глас на свободата от демократична Германия. До политическия обрат през 1989 година заедно с другите чужди радиостанции "Дойче Веле" беше единственият достоверен източник на информация за хората в България и Румъния.

Днес "Дойче Веле" излъчва всекидневно двучасова програма на български език. Тази програма може да се слуша в София на УКВ, близо 40 партньорски радиостанции в България преизлъчват части от нея. Ръководителка на Българската редакция е Румяна Таслакова.

 

Хронология

01.08.1963 - Първият работен ден на Българската редакция

Основател на програмата е Михаил Антонов, работил в България в БТА, избягал в Германия през 1962 година и назначен първо в Централната редакция на ДВ, изготвяща материали за програмите на различни езици.

Получава задачата да подготви българска програма, за която са назначени 3 души - Румяна Таслакова, Христо Кунтев и Димитър Грънчаров.

19.08.1963 - Първо предаване на ДВ на български език

Първата програма е 15 минути, новини, коментар, информации на политически и икономически теми.

Програмата започва с малко хора, с оскъдни технически и финансови средства. Само едно има в изобилие в редакцията: добра воля, искреното желание българската програма да е прозорец към света за слушателките и слушателите в България.

Поради информационното затъмнение в България програмите на чуждите радиостанции, вкл. ДВ, намират до 1989 година широк отзвук в България. До 1986 година българските власти заглушават предаванията на ДВ (особено по време на така наречения "възродителен процес", една от централните теми на Българската програма), но въпреки това гласът от чужбина достига до българската аудитория. Редакционният екип се разширява, в 80-те години ДВ излъчва три предавания дневно, в програмата участват: писателят Георги Марков, писателката Блага Димитрова, философът Асен Игнатов, германистът Димитъор Статков, историчката Антонина Желязкова и др. Дава се широка платформа на неформалните движения, на правозащитните организации.

След 10 ноември 1989 година - Програмна реформа

След падането на комунистическия режим Дойче Веле излъчва серия от предавания за демократичните институции, която намира широк отзвук и после се издава и като книга на немски.

Българската редакция провежда анкета сред слушателките и слушателите, за да изясни кои теми главно ги интересуват след промените в България. Слушателските приоритети - "Как в чужбина виждат, коментират развитието в България", "Как се развиват германо-българските отношения", "Как протича ежедневието на германките и германците", "Какво може да научим от Германия - за демократизацията, за развитието на медиите, за селското стопанство и индустрията"... - тези приориети са в центъра на програмна реформа, с която се цели да се откликне на променения слушателски интерес.

Август 2003 - Три предавания /8.00-8.30, 12.30-13.30 и 16.00-16.30 /

26.10.2003 - Новото лице на Българската програма на ДВ, "Проект Европа 2007"

Дойче Веле има амбицията да е пътеводител на слушателките и слушателите в Европа. Главна тема на предаванията е разширяването но Европейския съюз, европейските институции, отворените граници, възможностите да се учи и работи в Европейския съюз. В анкета, проведена през май 2003, редакцията попита кои теми и аспекти на евроразширяването са най-интересни за гражданките и гражданите на България? Въз основа на отговорите, които бяха систематизирани, ще бъде изготвена новата програмна схема, която ще влезе в сила на 26.10.03.

Предвиждат се четири предавания по 30 минути.

 

Редакционен екип:

Румяна Таслакова (главна редакторка от 1995 г.)

Александър Андреев

Васил Шопов

Пламен Данаилов

Борислав Емануилов

Стоян Гяуров

Маринела Липчева (кореспондентка в Берлин)

Бисерка Рачева

Здравко Тантилов

Бистра Узунова

Коннстантин Цанев

Коресподенти в София, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Париж, Вашингтон, Сан Франциско, Лондон, Ааахен, Виена

Печатни издания

Българската редакция е издала досега 7 книги. Предстои през ноември да бъдат представени още три книги на български:

"Българската мечта" на Иван Кулеков, "Литературни пространства" - портрети на немски писатели, авторка Бисерка Рачева, и "25 въпроса" - анкети на Румяна Таслакова с известни български личности.

 

Програмно време

Програмно време: 06.00-06.30 UTC

На къси вълни - 9750 кхц /31 метра/ 7190 кхц /41 метра/

Програмно време: 10.30-11.30 UTC

На къси вълни - 11655 кхц /25 метра/ 13790 кхц /22 метра/

Програмно време: 14.00-14.30 UTC

На къси вълни - 15470 кхц /19 метра/ 17780 нхц /16 метра/

И трите предавания се излъчват и на УКВ в София 95,7 мхц

Сателити
И трите емисии се приемат по HOT BIRD 5 и INTELSAT 707

 

Програмна схема

Програма 08.00 - 08.30

Новини: 7 минути в началото и 3 минути в края на предаването
Коментари и кореспонденции: на български и международни теми
Обзор на печата /всекидневно, с изключение на неделя/
Пактът за стабилност за Югоизточна Европа - автор: Николай Цеков /понеделник/
Реплики от дистанция - автор: Васил Шопов /петък/
Гледни точки - автор: Явор Дачков /събота/
Неделни размишления - автор: Явор Дачков /неделя/

Програма 12.30 - 13.30

Новини: 7 минути в 12.30 и 4 минути в 13.00
Хроника: 18 минути всекидневно

 • Актуални информации, репортажи, интервюта, кореспонденции

 • Преглед на германски всекидневници /от понеделник до събота/

 • Преглед на германските седмичници /неделя/

 • Пактът за стабилност за Югоизточна Европа /петък/

Актуални рубрики:
България и българите - как ги видяха медиите отвън
/понеделник/

 • Здраве за бъдещето, бъдеще за здравето - Новости от медицината /понеделник/

 • Преглед на германските списания "Шпигел", "Фокус" и "Щерн" /вторник/

 • Диалог със слушателките и слушателите - Румяна Таслакова /сряда/

 • Еврожурнал - авторка: Маринела Липчева /всяка първа сряда от месеца/

 • Новости от науката и техниката /четвъртък/

 • Спортна панорма - Спортни новини и коментари - автор: Борислав Емануилов /неделя/

 • Берлински дневници - Репортажи от столицата - авторка: Маринела Липчева /събота/

Беседи, анализи есета интервюта:
Литературни пространства - Беседи за живота и творчеството на немски писатели - авторка: Бисерка Рачева /всеки първи понеделник от месеца/

 • Светът на колела - Новости и любопитни факти от автомобилния бранш - автор: Пламен Данаилов /всеки трети понеделник от месеца/

 • Апострофи - Рецензии за нови книги - автори: Стоян Гяуров и Александър Андреев /всеки втори и четвърти понеделник от месеца/

 • Поглед към Балканите - Анализи и коментари за развитието в съседните на България страни /вторник/

 • Пулс - Репортажи, интервюта и анализи - авторка: Румяна Таслакова /четвъртък/

 • Стопанска панорама - Информации, коментари и анализи /петък/

 • Портрети от Германия - Известни германки и германци - авторка: Маринела Липчева /всеки четвърти петък от месеца/

 • Миниатюри - Стихове от български поетеси и поети /събота/

 • 25 въпроса на Дойче Веле - 25 отговора на известни българки и българи - авторка: Румяна Таслакова /всяка първа неделя от месеца/

Забавни и музикални предавания:
Българската мечта - Злободневни истории - автор: Иван Кулеков /всяка втора събота в месеца/

 • Джазпункт /всяка първа и трета събота от месеца/

 • Музикално-литературен салон - Музикални произведения, вдъхновени от литературни творби /всеки втори петък от месеца/ - авторка: Бисерка Рачева

 • Хитпарад - Ди джей: Мина Андреева /всеки първи и трети петък от месеца/

Конкурси
Въпрос на месеца на Дойче Веле - Най-добрите отговори се излъчват в програмата и се присъждат седем награди месечно - автори: Александър Андреев и Бистра Узунова /всяка последна събота и неделя от месеца/

Курс по немски език
Deutsch - warum nicht? - Радиокурс за напреднали /всяка сряда в обедното и следобедното предаване с повторение в събота следобед/

Програма 16.00 - 16.30

Новини: 7 минути в началото и кратки новини в края на предаването
Информационен блок:

 • Актуални информации, репортажи, интервюта

 • Коментари и кореспонденции на български и международни теми

 • Deutsch - warum nicht? /събота/

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.08.2003, № 8 (45)