Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
АМЕРИКАНИСТКАТА МЕЧТА

Интервю с доц. д-р Албена Бакрачева, директор на магистърска програма "Американистика и британистика. Сравнителни изследвания"

 

Как и защо беше създадена магистърска програма "Американистика и Британистика. Сравнителни изследвания"?

Магистърската програма "Американистика и Британистика. Сравнителни изследвания" (на английски език) е сред най-новите програми на Нов български университет. Тя стартира от есенния семестър на учебната 2003/2004 година и, смея да кажа, вече се наложи като академично равнище и перспективност. Програмата предлага мултидисциплинарен, компаративен поглед върху Съединените щати и Великобритания с тяхната история, култура и обществено устройство - в единството на пъстрото им многообразие. Тя сътрудничи с други департаменти в НБУ - като "История", "Антропология", "История на изкуството", Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания, Центъра за антропологични полеви изследвания и др. - и е разработена за студенти, които желаят да опознаят професионално САЩ и Великобритания от различни гледни точки. Консултирана е от видни европейски и американски учени в тази област и е съгласувана за постоянно сътрудничество с Американския културен център и Британския съвет.

Малко предистория: Научните дисциплини American Studies и British Studies са възникнали в резултат на сътрудничеството между учени от различни области - историци, филолози, културолози, изкуствоведи, философи, социолози, политолози и др. - в стремежа им да преодолеят границите на отделните науки и да обхванат по-продуктивно специфичните особености на американската и британската култура. American Studies и British Studies се развиват под различни форми - и с различни акценти - в почти всички европейски и американски университети. През последните десетилетия се наблюдава истински разцвет на този вид интеркултурални изследвания. У нас, в резултат на политическото разделение на света през годините на Студената война, тази научна област, особено American Studies, бе твърде пренебрегвана. И днес българските университети в специалност "Английска филология" по традиция подготвят изключително филолози и педагози. Всичко това ясно очерта необходимостта от съвременна академична програма с такава насоченост.

Използван ли е опитът от подобни програми в България и чужбина при разработването на програмата?

Програмата беше изготвена в сътрудничество с видни американисти и британисти от САЩ, Великобритания, Швеция, Норвегия, Финландия, което гарантира както съвместимостта й с предлаганите сходни програми от съответните университети, така и необходимите взаимодопълващи различия помежду им, които да поддържат интереса към постоянен студентски и преподавателски обмен.

Как е структурирана програмата? Кои са най-интересните блокове и курсове?

Приоритетите на програмата са в областта на културата, историята и литературата на САЩ и Великобритания, като интердисциплинарното й разнообразие се осигурява както от подбрано профилираните такива курсове, така и от професионализиращата пъстрота на курсове по философия, музика, архитектура, антропология, законодателство... Както във всяка програма, и тук има основополагащи курсове, които определят нейния облик и насоченост. Това са въвеждащите курсове по американистика и британистика и курсовете: "Англия в миналото и днес", "Съединените щати - от периферно явление към световна сила", "Американската мечта като социокултурен феномен", "Религиите в културната история на Великобритания и САЩ", "Genius loci в американската литература", "Културна история на английския език".

Кои са преподавателите в програмата? Има ли сред тях американци и британци?

Преподавателите в програмата са хабилитирани, голямата част са щатни в НБУ, всички с академична практика в САЩ или Великобритания, мнозина са Фулбрайтови стипендианти, до един - освен че са прекрасни специалисти в своята област - имат и прекрасен английски език: проф. Пламен Цветков, д.н., доц. д-р Весела Кацарова, доц. д-р Юлия Стефанова, проф. Юлиан Константинов, д.н., доц. д-р Орлин Тодоров... Не бих могла да изредя всички, с които заедно, убедено и с желание, градим една модерна, професионална програма. Американски и британски преподаватели в програмата има постоянно - освен всеотдайния Джефри Дийн, сътрудничеството с Американския културен център, комисия "Фулбрайт" и Британския съвет ни позволява винаги да имаме гост-лектори. Вярвам, че в скоро време програмата ще предлага и семестриални курсове, изнасяни от американски Фулбрайтови професори.

Какви форми на обучение се използват?

Всички курсове се изнасят на английски език и са изградени като workshops с активно дискусионно участие на студентите. Специално внимание се отделя на самостоятелната работа на студентите по изготвяне, представяне и защита на проекти, семестриални и курсови задачи.

Особено успешна се оказа една нова форма за придобиване на академичен опит, която обмислихме с проф. Пламен Цветков и нарекохме "учебна конференция" - провеждана всеки семестър под различни заглавия, тя стимулира изграждането на академично поведение и мислене, както и освобождаването на хубав академичен английски език. Ad hoc курсовете, изнасяни от американски и британски гост-лектори, също предизвикват голям интерес сред студентите.

Програмата има собствен уебсайт върху сървъра на НБУ с адрес: http://amb.nbu.bg . В него са включени две обширни online антологии на американската и на британската литература, както и множество линкове към информационни източници, полезни за студентите. Сайтът се посещава от студенти и преподаватели от цял свят, което затвърждава престижа на НБУ.

Каква е очакваната реализация на завършилите програмата?

Придобитите в програмата знания и умения ще позволят на завършилите да се реализират като преподаватели, журналисти, референти, редактори, както и в сферата на международните отношения с оглед разширяването на европейските и евроатлантическите структури. Освен това завършилите програмата ще са добили увереност и мотивация да продължат образованието си в докторски програми, както в България, така и в чужбина, и да поемат академично поприще.

Кой може да кандидатства в нея?

Студентите на програмата идват с придобита бакалавърска степен от различни научни области като история, филология, културология, изкуствознание, философия, социология, политология, право и др., като предварително условие е владеенето на английски език на високо равнище.

Как ще се развива програмата оттук нататък?

Програмата е отворена за всички български и чуждестранни студенти и им дава кредити, които да бъдат признати от други магистърски програми в НБУ, както и от чуждестранни университети. Тъй като програмата се изнася изцяло на английски език, нейната перспектива е да бъде записвана и от чуждестранни студенти, най-вече от съседните ни страни. Още от стартирането си програмата има студенти от САЩ и Турция, както и курсисти от Белгия, Литва и Узбекистан. За следващата учебна година има заявки от Македония и Турция, както и най-вече, разбира се, от български студенти от София и други градове на страната.

Програмата "Американистика и Британистика. Сравнителни изследвания" е съобразена с най-съвременните схващания за същността на тези научни дисциплини, при което е обгледан опитът в тази област на редица най-престижни световни университети и това я прави перспективна и конкурентноспособна. Тъкмо това й придава особена атрактивност и обяснява обстоятелството, че тя стартира още от самото си обявяване, и е предпоставка за нейния успех в бъдеще.

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.07.2004, № 7 (56)

Други публикации:
Литературен вестник, № 22, 02-08.06.2004.