Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

LITERNET 2005 - ШЕСТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО

От редакцията

 

Шест години LiterNet е повод за равносметка. Повод, който дава възможност за обръщане назад извън треската и напрежението на ежедневната работа. Ако всичко, случило се през 2004 г., трябва да се обобщи и сведе до едно изречение, то би могло да бъде, че 2004 беше трудна, но успешна година. В тази връзка, един от най-големите проблеми, който стоеше и си остава пред екипа, е свързан със защитата на авторските права на публикациите. Както и въпросът за получаване на права за публикуване на преводни текстове. Това е причината, поради която LiterNet, в тясно сътрудничество с авторите и преводачите, продължи да работи върху по-раншни свои проекти за изясняване и отстраняване на законовите пречки и неуредици, както и на съществуващите стереотипи по отношение на електронното публикуване. Направеното, независимо от трудностите, доведе до първите по-значителни резултати - две водещи издателства от САЩ дадоха права за електронно публикуване на няколко преводни текста в списанието. В тази посока екипът е бил и е в готовност да сподели своя не малък, но, за съжаление - почти единичен в България, практически опит и да подкрепи всички, които имат ангажимент и професионален интерес да се развива този тип публикуване.

Водени от идеята, че читателят и литературата заслужават сериозно и професионално отношение, редакторите на изданието продължиха да работят с утвърдени имена на творци и специалисти в областта на хуманитаристиката. Редица университетски катедри (о)станаха партньори в съвместни издания, като предпочетоха LiterNet за популяризиране на своята работа. Министерството на културата на Р България и Евро-българският културен център отново дадоха своето доверие на екипа, като отпуснаха едногодишна субсидия за поддържане на рубрика с оперативна критика - "Нова литература". Продължава и публикуването на текстове от българо-сръбския проект "Растко". Тук е мястото да се изрази искрена и сърдечна благодарност към всички, колеги и институции, които повярваха и вярват, че си струват усилията да се работи за формиране на доверие в електронното публикуване.

Разбира се, през изминалата година не липсваха и творчески провокации - жестове към мисленето и въображението на читателите. LiterNet не просто остана отворен за дебютни творби и начинания, а активно подкрепяше млади и начинаещи автори. (В това число и с организирания съвместно с eRunsMagazine конкурс за кратка проза.) За голяма част от пишещите тази подкрепа се оказа изключително важна - към техните текстове се прояви интерес не само от български специализирани издания, а и от чужди специалисти, занимаващи се с българска литература. Тук е мястото да се спомене, че подкрепата за млади таланти остава сред приоритетите в издателската ни политика и през следващата година.

Наред с подкрепата на читателите, за което е свидетелство непрекъснато увеличаващият се брой посещаващи сайта, LiterNet получи две много престижни награди в областта на културата - Националната награда "Христо Г. Данов" (2004) за принос в развитието на книжовната култура (в категорията "Електронно публикуване и нови технологии") и Специалната награда за принос в електронното публикуване на литература за деца от Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов" (Панагюрище, 2004). Номинацията на главния редактор на LiterNet Георги Чобанов за наградата "Варна" също е атестат за приноса на изданието в развиването на многообразието и популяризирането на идеи в областта на науката и културата.

През 2004 LiterNet продължи да е сред най-желаните електронни партньори на редица хартиени периодични издания и издателства. Заедно с това изминалата година беше успешна и по отношение на реализирането на самостоятелните проекти и инициативи. Най-мащабните от тях бяха "Неприспособимите" - българска поезия от 80-те години на ХХ век (повече от 35 самостоятелни стихосбирки), "Българска поезия от 60-те години на ХХ век" (съставител А. Алипиева), "Светлината на света" (антология на немскоезичната поезия, по идея и в превод на Венцеслав Константинов), четвърта част на изданието "Култура и критика" - насочено към изследване идеологиите в българската литература от периода 1945-1989 година. Не може да не се отбележи завършването на второто издание на "Библиотека "Български писатели": живот - творчество - идеи". Специално внимание заслужава и рускоезичната електронна книга с текстове на Пьотр Бицили "Салимбене и Пушкин" (съставител и предговор - Галина Петкова), която предизвика интереса на изследователите на руската литература и култура по света. И на не малко читатели, разбира се.

След като започна публикуването на електронни книги със самостоятелен ISBN през 2002 и стартира едноименно списание за литература и култура (2003), през изминалата 2004 година LiterNet трансформира рубриката "Културен живот" в Електронен информационен бюлетин - самостоятелен модул, имащ за цел да заяви амбицията на екипа своевременно да информира читателите на LiterNet за случващото се в областта на културата в цялата страна. Полезна се оказа и идеята за създаване на седмичен Имейл бюлетин, за който вече са абонирани ред институции, журналисти, автори, читатели. Продължи линията на редакцията да предлага нови съседства на текстовете, провокирайки читатели и автори - така се появиха нови рубрики: Пресичания, Средоточия, Накъсо, Нова литература, Речник...

Беглият прочит на читателските писма и мнения през 2004 чертае възходящата крива на бързо нарастващ интерес от страна на все по-разширяващ се кръг потребители към LiterNet. (Електронните броячи потвърждават казаното.) Повишават се и очакванията, и изискванията както от читателите, така и от авторите. Накратко, 2004 показа, че LiterNet фокусира все по-голямо внимание на непрекъснато увеличаваща се аудитория. Това доверие, което натоварва екипа с отговорност, ще бъде определящо за приоритетите в политиката на изданието през предстоящата година. Водещи остават традиционното зачитане на интересите на читателите, оперативността в комуникацията с авторите, професионалното отношение към публикуваните е-документи.

Нека казаното се разчете извън клишетата на декларативната отчетност. Нека се приеме като свидетелство за отвореност, покана за сътрудничество и партньорство.

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.02.2005, № 2 (63)