Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

H-NET.ORG

Humanities and Social Sciences OnLine

310 Auditorium Building
Michigan State University
East Lansing, MI 48824
USA

Tel.: 517 355 9300
Fax: 517 355 8363
URL: http://www.h-net.org

H-net.orgH-net е международна интердисциплинарна организация от изследователи и преподаватели, насочили усилията си към развиване на огромния образователен потенциал на интернет и World Wide Web. Уебсайтът е място за публикуване на обзорни рецензии, представяния, мултимедийни материали и дискусии. Основната цел на H-net е, използвайки възможностите на новите технологии, да спомогне свободния обмен на академични идеи, като облекчи достъпа на учени и най-широк кръг интересуващи се читатели до резултатите от изследователски разработки и ресурси. И още - да създаде среда, в която да се дискутират нови изследователски подходи и методи; среда, която да благоприятства споделянето и обсъждането на нови идеи. И всичко това - при спазване на добрия тон, взаимното зачитане и академичния дух на диалога.

Така накратко представя себе си един от големите и бързо развиващи се американски (при цялата условност на този маркер) сайт, представящ достиженията в съвременната хуманитаристика и социални изследвания. На езика на цифрите сайтът изглежда така: повече от 100 000 абонати чрез e-mail от над 90 страни и около 750 редактори - доброволци от почти целия свят, осъществяващи комуникация помежду си чрез интернет.

Извън цифрите, които свидетелстват за една уникална по своя мащаб и организация специализирана информационна мрежа, създателите и сътрудниците на сайта споделят принципите на плурализма като основна ценност както по отношение на диалога, така и във връзка със самата организация на работата, която е регламентирана чрез Устав. Структурата е сложно организирана, включваща Президент, трима вицепрезиденти, 9-членен Съвет и редица други изборни органи с различни мандати, имащи за цел да осигурят координацията между редакторите, функционирането и поддържането на сайта в постоянен работен режим. Всичко това е подчинено на възгледите за равенство и уважение между членовете, стремеж към постигане на висок професионален стандарт в работата, създаване на възможности за формиране на научни общности по интереси и осъществяване на диалог между тях.

Партньорство е друг от каноничните постулати на H-net. Партньорство между сътрудниците и партньорство с други организации в рамките на общи проекти и инициативи, които своевременно стават достояние на всички - не само на сътрудниците, а и на посетителите на сайта.

За по-пълното запознаване с организацията и принципите на работа сайтът е снабден с традиционните и познати About, Site Map, Editors, Contact, които, от своя страна, са изградени от поднива, осигуряващи допълнителна информация. H-net.org притежава и търсачка (Search), индексираща всички публикувани документи в четири раздела: Discussion Networks, Books Reviews, Job Guide и Announcements.

Дискусионната мрежа е изградена от множество линкове, които са тематично организирани. Тя дава възможност за споделяне на мнение, което става публично достояние, по определени теми или в зависимост от интересите на потребителя. Единственото условие е да бъде регистриран, чрез посочване на име и валиден e-mail-адрес. И да има предвид правилата, които са общовалидни за сайта и за чието спазване съблюдава редакторски екип, какъвто има всяка една отделна дискусионна група.

На страницата на всяка дискусионна група са поставени линкове към информация, имаща отношение към темата и проблемите, дискутирани в нея. От всяка такава страница може да се премине към друг от разделите - Books Reviews, на който се представят рецензии, обзори или отзиви за книги, които по един или друг начин кореспондират с интересите в дискусионната група. За съдържанието на този раздел от сайта отговарят двама редактори, които са свързани с редакторите, отговорни за представянето на книгите, представляващи интерес за всяка една от тематичните групи в дискусионната мрежа. Основната идея е максимално бързо, оперативно и без други посредници да се представят книги, които кореспондират с разискваните проблеми. Самите рецензии се публикуват в два формата - HTML и PDF. При архивирането представените обзорни материали се подреждат в годишници, казано най-общо, което позволява бързо ориентиране. Това подниво на сайта има и собствена търсачка, което допълнително облекчава намирането на материалите. И още, обвързването на сайта с едни от най-големите световни вериги за разпространение на книги дава възможност на потребителя да се сдобие бързо и лесно с хартиено копие на някое от дискутираните издания.

Едно от поднивата, което се радва на голям интерес (повече от 160 000 e-mail-абонати) е Job Guide. Идеята е да се обявяват свободни академични позиции в различни университети и научни центрове в областта на историята, хуманитаристиката и социалните изследвания. Изградената мрежа между учени и изследователи, които са в постоянна връзка помежду си в резултат на заявени в тематичните групи общи научни интереси и изследователски търсения, спомага намирането на специализирана работа в гореизброените полета. Кандидатстването за работа може да става и по електронен път, чрез попълването на заявление.

Четвъртото подниво е Announcements. Както става ясно от самото име, това е разделът за съобщения. Благодарение на създадената специализирана мрежа, на страницата могат да бъдат открити обяви за предстоящи конференции, програми, workshops, както и актуална информация за изследователски стипендии, финансиране на проекти и др. Тук могат да бъдат публикувани и съобщения за новосъздадени или съществуващи уебсайтове, информацията в които има изследователска или научна ориентация.

Важно е да се отбележи, че H-net е един от най-оперативните, бързо разрастващи се, специализирани, научно и изследователски ориентирани портали. Сайтът е англоезичен, но голяма част от оперативната информация е дублирана и на немски език. Всеки един от разделите предполага абонамент чрез електронна поща - в това число за бюлетина на новопостъпилите рецензии и за новите съобщения в дискусионните групи. Сайтът е напълно отворен за включването на нови сътрудници и редактори; откриването на нови тематични групи в дискусионната мрежа също е напълно свободно.

H-net - покана за диалог.

 

 

=============================
© Електронно списание LiterNet, 27.01.2005, № 1 (62)