Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОМИЧЕТО СИ ОТИВА
(няколко сигурни начина да я загубиш - от ранния стадий на първите разменени погледи до напредналия етап на общата паста за зъби)

Анна Димова

web

1. Правиш се, че не я забелязваш.

Кой знае защо, доста мъже (добре де, и жени - ама сега говорим за мъже) са убедени, че най-добрият начин да забележи тъкмо тях, е да се правят, че те не я забелязват. Особено ако момичето е хубавко, средностатистическият мъж разсъждава по следната логика: "Тя сигурно е свикнала да й се натягат, значи аз ще й покажа, че не съм като другите. Аз съм железен." Груба грешка, момчета! Първо, ако тя наистина е готина, вероятно доста твои събратя споделят същите схващания - резултатът е, че тя си седи цяла вечер, обвита в самотната си красота и никой не смее да припари до нея, за да не се изложи. Освен това, ако се правиш на недостъпен, напълно възможно е тя да реши точно това, което ти всъщност й демонстрираш - че не я харесваш. А това кара женското сърце да посърне и да се свие от болка. И не разчитай тя да се досети сама за тайния, дълбок умисъл на привидното ти безразличие. Едва ли ще се сети. И в края на вечерта ще си тръгне не с теб, а с този, който ясно й е показал, че я забелязва, погалвайки крехкото женско самочувствие.

2. Тя те кани на среща и ти идваш с най-добрия си приятел.

Изключително лоша идея! Дори да не е чела достатъчно книги по психология, тя интуитивно знае, че мъжете се движат в глутница, когато се чувстват несигурни. За какво ти е приятелят - да те пази от нея ли? Или да стиска окуражително ръката ти под масата, докато се опитваш да подхванеш разговор с нея? Ще й паднеш рязко в очите и в най-добрия случай ще предизвикаш в нея снизходително и леко майчинско отношение, което едва ли е твоята цел. Да не говорим, че рискът неочаквано да си падне по приятеля ти, хич не е за пренебрегване. По-добре не се излагай и не си играй с огъня - иди сам.

3. Сваляш най-добрата й приятелка.

Извинявай, но това вече не го правят дори третокласниците. Тактиката е не само обидно инфантилна, но е проява на извънредно лош вкус и ще ти навлече големи ядове. Твоята тайна мисъл е да й покажеш колко популярен и неустоим си и/или да я накараш да ревнува и да хукне да те брани от конкуренцията. Представяш си как двете се хващат за косите, а ти седиш тържествуващо отстрани и с победоносен поглед се къпеш в опияняващото усещане, че си страстно желан и за теб са готови на всичко. В мечтите си виждаш как накрая ти великодушно избираш нея, приятелката й се затваря разревана в банята, а ти нежно прегръщаш твоята любима, избърсваш кръвта от разбития й нос и я отвеждаш някъде под звездите. Или пък тя нокаутира съперницата с точно премерено кроше, повлича те в спалнята и разкъсва със зъби дрехите ти. Бъди сигурен обаче, че нищо подобно няма да се случи. От подобна авантюра има доста възможни развръзки и нито една не е в твоя полза. В най-добрия случай ще я загубиш - и разбира се, ще разрушиш едно женско приятелство. Впоследствие ще загубиш и приятелката й, защото след такъв номер, никоя нормална жена не би ти се доверила - та нали утре можеш и с нея да направиш същото! В най-лошия случай, няма да ги скараш, но ще загубиш и двете - и то мигновено. Каквото и да си чувал за липсата на лоялност между жените, лично аз те съветвам да не пренебрегваш женската солидарност - от опит ти го казвам. Те ще останат заедно, но дълго след това ще си говорят за теб неща, които просто не смея да ти кажа...

4. Чакаш тя да ти се обади първа.

Предвидил си, че ако изчакаш тя да се обади, ще си качиш рейтинга. Понякога тази тактика действа - привлича вниманието и изостря апетита, но само в случай, че не превишаваш критичния срок от 3 до 5 дни. Ако дълго се скатаваш, тя едва ли ще те помисли за хладнокръвен мъжкар, както ти се иска. Ще те помисли за пъзльо! А ти едва ли искаш това да се случи, нали? Дори и накрая тя да се обади, ще продължи да те мисли за пъзльо, и то задълго. А може и да изтълкува необаждането ти като отхвърляне и липса на интерес - в отговор тя също ще загуби интерес. Ако си е паднала по теб здраво, може да се натъжи, но едва ли ще те подгони, както ти очакваш. Тя не притежава твоите ловни инстинкти, независимо колко е еманципирана. А, да - не забравяй, че докато чакаш тя да направи първата крачка, поемаш огромния риск други, по-решителни мъжкари, да я направят вместо теб.

5. Когато тя ти се обади, се държиш гадно или се правиш на много зает.

Или още по-лошо - ти й се обаждаш и се държиш гадно и се правиш на много зает. Изключително разпространен похват, особено при подрастващи с тежко протичащ пубертет. За съжаление, тежко протичащият пубертет при мнозина е състояние на духа, независещо от биологичната им възраст. Рисковете, които в случая поемаш, зависят от степента на нейното търпение, гордост и влюбеност. Ако мацето е по-нервно, това ще е последният път, когато я чуваш. Ако е по-хуманно настроена, от веднъж може и да ти се размине - все пак по-добре после й звънни и се извини. Но ако прекалиш, тя едва ли ще схване, че всъщност демонстрираш мъжественост (според теб!). Според женското мислене, когато някой се държи гадно, той просто те мрази и иска да те разкара. Или е комплексар. Или просто е гадно копеле. А никой не обича гадните копелета, въпреки че ти си убеден в обратното. Това е мит, измислен и поддържан от самите гадни копелета, в който никой друг не вярва. Ако дамата на сърцето ти е по-проницателна, може и да се сети, че си просто влюбен, но се бориш със себе си и криеш чувствата си, правейки се на мачо. Това прозрение обаче, вероятно ще събуди в нея умиление, но не и страст. Съвет от мене - спри, докато е време и й кажи директно, че я обичаш. Ефектът ще те смае.

6. Преспиваш с нея и моментално се омиташ.

Вярваш, че ако останеш за сутрешното кафе, не след дълго ще се озовете пред олтара. И за по-сигурно си плюеш на петите без дори да вземеш душ - току-виж те заключила в банята със заплахата да те остави да гниеш там, докато й предложиш брак. Божичко, та в кой век живееш? Да, тебе питам?! Вероятно дядо ти е вярвал в същото, но оттогава е изтекла мнооого, ама наистина много вода. В наши дни е въпрос на елементарно възпитание и изискан лайф стайл, след хубавата вечер и страстната нощ, да заспите прегърнати и да си кажете "добро утро" на сутринта. А после да закусите с кафе и плодов сок. И от това нищо не следва - не е нужно дори да се видите повече, въпреки че е желателно. Обратното звучи... ммм... как да кажа... демоде. И е много просташко, разбира се. Последиците от тази грешка са едни от най-необратимите, така че сега, дори да ти е дошъл акъла в главата, по-добре недей да й звъниш. Няма смисъл.

7. Преспиваш с нея и после безследно изчезваш.

Меко казано, помиярско изпълнение. Чукаш и бягаш, а?! С каква цел? За да разбиеш сърцето й? За да я накараш да се влюби по-силно? За да й докажеш какъв пич си? Не, приятелю, сметката ти е крива. Ако тя е по-неуверена в себе си, вероятно ще реши, че просто не ти е харесало с нея. От сърцето й ще рукне кръв, ще поплаче една-две вечери съкрушена, а после ще приюти в леглото си някой, който наистина я цени и не изчезва след това. Другият вариант (по-разпространеният) е да стигне до логичния извод, че си най-обикновен простак, страхливец и кучи син. Не, недей сега да хукваш при нея с букет рози - късно е вече. Дори няма да ти отвори. Или по-лошо - ще ти отвори, но не тя, а новото й гадже, което не е простак, страхливец и кучи син. При това по хавлия... Да се беше сетил по-рано.

8. Правиш се на загадъчен.

Тя те пита в кой квартал живееш, а ти повдигаш вежда и казваш "Нима това е толкова важно?". Тя разпитва къде се губиш цели три седмици, а ти се усмихваш и замислено отвръщаш, че са неведоми пътищата господни, по които крачим. Тя иска да узнае накъде върви връзката ви, а ти тайнствено мълчиш или я изправяш на нокти с репликата "Не ми задавай тъпи въпроси, колкото и да ти се иска да надникнеш в бъдещето". Ти, разбира се, очакваш по този начин да я заинтригуваш или просто да спечелиш време, докато си изясниш какво всъщност искаш. В началото тази стратегия по правило има успех. Тя ще наостри уши, ще почне да гадае, да фантазира - а това, разбира се, ще прикове силно вниманието й към твоята личност. Тук цаката е в дозата. Ако прекалиш, тя ще си помисли, че си ненадежден, безотговорен и съмнителен тип с тъмно минало и неясно бъдеще. Или че се ебаваш с нея. Или че си криминално проявен. Или си просто женен. Както и да е - всичките варианти са еднакво противни за нея. Жените обичат сигурността, честността и яснотата. Впрочем мъжете - също. Тогава защо го правиш? Много мъже вярват, че докато държат жената в неизвестност, контролират ситуацията - най-парадоксалното е, че тъкмо по този начин често губят контрол над ситуацията.

9. Забравяш рождения й ден.

Да, знам, че мъжете не помните дати. За теб това са несъществени подробности, с които жените пълнят главите си. И на всичко отгоре тя не разбира, че теб те занимават далеч по-значими неща като правене на кариера, поскъпването на бирата и предстоящото европейско. От друга страна ти е приятно, че тя помни кога е твоят рожден ден и си поласкан от трогателните жестове на внимание, с които те обсипва на съответната дата. Но когато съм питала мои познати кога са родени гаджетата им, стандартният отговор е: "Някъде през март май беше... ъъъ... не, през август... чакай, че се обърках... Абе май е през септември, тогава ли бяха Девите... Ъъъъ... абе тая година беше, мама му стара...". Добре, де, аз те разбирам, но опитай се и ти да я разбереш. Дори да не покаже открито мъката си, бъди сигурен, че дълбоко ще я нараниш. Щом не можеш да запомниш проклетите дати, записвай си! Или помоли майка ти да ти напомня! Инвестицията е минимална, а ефектът си заслужава! Просто за жените това са съществени неща. Наистина.

10. Държиш се просташки.

Говориш й на "ма", наричаш я "тъпа овца" и "крава". Изпиваш си на екс бирата и после оглушително се уригваш. Мъкнеш се с лекьосан анцуг и изреваваш в ухото й "Още ли не е готова шибаната салата, жено!!!". Не е за вярване, но мнозина, иначе уж интелигентни мъже, в един момент почват да се държат като пълни каруцари. Причините са всякакви - мислиш, че така ще придобиеш повече власт и контрол и ще я респектираш - сиреч тя ще разбере кой командва тук. Или пък просто те мързи да си мил и възпитан, както в началото. Или пък вярваш, че тя и без друго ти е в кърпа вързана и няма вече нужда да се хабиш да я "глезиш". Или просто патриархалното ти мислене е мутирало в най-обикновена, но грозна простащина. Каквато и да е скритата причина, ефектът е отблъскващ и убива любовта - бавно, но сигурно (а понякога и не чак толкова бавно). Колкото и да не ти се вярва, жените обичат да им говориш гальовно, да ги гушкаш, да миришеш хубаво и да им помогнеш в правенето на салатата. Да.

11. Държиш се непоследователно.

Днес си мил, утре - мрачен. Първо й се радваш, после внезапно се й се озъбваш. Запознаваш я с майка си, а после се скатаваш за месец. Ругаеш я по телефона, а после й звъниш все едно нищо не е станало. Говориш й за деца и семейни традиции, а после й заявяваш, че си единак, който никога няма да се обвърже, особено с нея. И прочие в този дух. Правиш го, защото, кой знае защо, вярваш, че като я държиш в напрежение, тя съвсем ще полудее по теб. За бога, спри докато е време! Резултатът ужасно ще те разочарова - тя ще си помисли, че си просто силно неуравновесен. А за нея неуравновесените мъже рядко са обект на силни чувства. Имай предвид, че жените считат такова поведение за свой патент и не понасят мъж да им излиза с техните номера. Пък и за теб месечният цикъл не съществува като оправдание - по очевидни причини. Освен това, истината е, че нормалните жени на постсредношколска възраст, всъщност рядко се държат така. Твоята любима вероятно ще реши, че имаш тежки личностни проблеми или дори по-лошо - че не си съвсем здрав психически. Моят съвет е да се подложиш на психотерапия, докато не е станало късно. Или поне се уедини за известно време сред природата, отдай се на медитация и самоанализ и се опитай да сложиш малко ред в обърканата си душа.

12. Изневеряваш й.

Е, няма да те шашкам със злокобни заплахи как подписваш смъртната присъда на връзката ви. Ако наистина се обичате, може и да останете заедно. А тя може и да ти прости. Зависи от нейните разбирания, самочувствие и прочие условности. В едно, обаче, те уверявам - в най-добрия случай, това ще й направи изключително лошо впечатление и с един удар ще разгроми светлия ти имидж в очите й. В най-лошия - ще загубиш огромна част от доверието и уважението й. После ще трябва с години да градиш наново това, което си постигнал също с години - и си го разрушил за броени мигове. Да не говорим, че тя може да реши да ти го върне (да, правилно ме чу - защо ти да можеш, а тя да не може?) - как ще се почувстваш тогава? Може и да не я видиш повече, разбира се, но ти това си го знаеш и без друго.

13. Често й повтаряш колко мразиш обвързването.

Колкото и да не ти се вярва, доста жени също не копнеят да се обвържат на всяка цена. Традиционнота схващане, че във всяка жена дреме по една самка, която си търси обезпечен съпруг, с когото да създадат сговорно семейство и да пеят коледни песни под елхата с петте си деца, е от времето на баба ти. Е, да, понякога тази идея присъства и в сюжетите на съвременните сапунени сериали - но тях също ги гледат основно бабите, ако разбираш намека ми. Как ще реагира тя, зависи предимно от стадия на връзката ви. Ако я познаваш отскоро, вероятно ще реши, че просто търсиш нещо за чукане, без да планираш да й се обадиш повече. Ако сте по-близки, ще си направи (логичния) извод, че си незрял, страхлив, комплексиран и че не знаеш какво искаш. И че не може да разчита на теб за нищо. Или че не я обичаш - ами да, когато човек наистина обича, такива терзания не го мъчат и не се и сеща за подобни застраховки. Или още по-лошо - че си с нея временно, просто за да не си сам, докато попаднеш на по-добра оферта. Накрая със сигурност ще останеш необвързан. И сам.

14. Казваш й, че още не си готов за сериозна връзка.

Тази реплика е един от върховете на айсберга, помел някогашните традиционни устои в мъжко-женските отношения и притиснал съвременния мъж в дълбок екзистенциален вакуум. Най-разпространеният вариант е да й съобщиш, че още не си готов за сериозна връзка, защото не си стъпил на краката си и не можеш да я издържаш. Това за повечето жени днес звучи сякаш й предлагаш да бъде с теб срещу заплащане - ужасно тъпо и обидно - все едно я смяташ за безмозъчна и несамостоятелна (тоест тя не може да се издържа сама) проститутка (сиреч ако не й плащаш, няма да ти пуска). Унизително и гадно! Че нали и тя работи, и тя печели! Оправяла се е сама и без теб досега! Прави кариера! Какви са тези архаични глупости! Дори да го мислиш сериозно и да си вярваш сам, тя едва ли ще ти повярва. Ще си помисли, че това е някакъв смахнат опит да я разкараш. И потънала в тъга и недоумение, ще си отиде. Ако вземе аргумента ти насериозно, ще реши, че си старомоден, патриархален тип с ретроградно мислене и ако остане с теб, я чака нерадостен, затворен вкъщи живот тип "боса и бременна". Ще си плюе на петите и скоро ще я видиш с някой, който "още не е стъпил на краката си", но е с доста по-съвременни разбирания. И който просто я обича.

15. Изоставяш я внезапно.

Кой знае защо, доста съвременни мъже приемат Любовта не като красива и носеща наслада част от Живота, а като злокобен демон, който впива остри зъби в крехката мъжка душа и започва да я ръфа къс по къс. Затова, когато забележат, че са се влюбили, реагират все едно току-що са видели чудовището Лох Нес, Кинг Конг и стадо прегладнели вампири накуп. И вместо да притихнат щастливи в обятията на своята любима, хукват през глава да бягат - само и само да опазят сърцето си цяло и неуязвимо. По-суеверните пъхват скилидка чесън и кръст в джоба си - за всеки случай. Ако си от мъжете, които вярват, че любовта винаги води до брак, вероятно обзелият те ужас е наистина безграничен - нищо, че на нея и през ум не й е минавало такова нещо. "Дори да не го мисли, скоро ще си го помисли. Дори да не си го помисли, майка й ще си го помисли.", разсъждаваш ти, докато паникьосано натискаш газта на път към укритието си. Тъжната статистика сочи, че колкото повече обичаш приятелката си, толкова по-вероятно е да постъпиш по този налудничав начин. Ето така се разминават хората. Спокойно, не си сам - хиляди мъже като теб току-що са изоставили любимите си и в момента трескаво се опитват да изстържат полепналата по кожата им любов. В първият момент тя ще бъде шокирана и смазана от мъка. Ще плаче, ще говори с часове с приятелките си, ще изпадне в депресия, ще се самообвинява, ще се чуди къде е сбъркала. Ще се опита да те върне или поне да разбере защо постъпваш така. Може да се пропие. А ти ще се криеш, но тайничко ще си убеден, че пътят назад е отворен - така де, щом тя те обича и се тръшка толкова, значи винаги можеш да се върнеш при нея. Тя ще те чака - както Пенелопа чака Одисей. При повече късмет, може и така да стане. Но е възможно да повярва, че наистина си я зарязал - и няма да ти се обади повече. Вероятно в същия миг ти ще откриеш, че всъщност тя е ЖенатаКоятоОбичаш - че не можеш без нея, че дори начинът, по който винаги пресолява салатата е уникален и очарователен, че няма кой да те топли нощем, че си самотен и прочие. Ще изхвърлиш скилидката чесън, ще купиш шампанско и разкаян ще звъннеш на вратата й. Но никой няма да ти отвори. Не ме питай къде е тя сега. И аз не знам.

август 2001

 

 

© Анна Димова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 30.10.2001, № 10 (23)